Evropa

Grad u Hrvatskoj prodaje stare kuće za 13 evrocenti, ali kupci moraju da ispune određene uslove

Komentari

Autor: Euronews

12/06/2021

-

14:14

Grad u Hrvatskoj prodaje stare kuće za 13 evrocenti, ali kupci moraju da ispune određene uslove
Grad u Hrvatskoj prodaje stare kuće za 13 evrocenti, ali kupci moraju da ispune određene uslove - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogođeno depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu, što iznosi oko 13 evrocenti, a sve to u pokušaju da privuče nove stanovnike. Nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austrougarske.

"Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada", rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić, a prenosi Rojters.

Unsplash

 

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina. U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune, odnosno 0,13 evra i do sada je prodato 17 nekretnina. Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan", prenosi Rojters.


Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije. Lokalna samouprava nudi pomoć i stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće i pomoći im sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

Uslovi za prijavu

Na konkurs mogu da se prijave mladi do 40 godina, a moraju potpisati ugovor da će u tim kućama živeti najmanje narednih 15 godina. 

Pravo prvenstva za dobijanje sredstava podrške, kako piše u zvaničnom pozivu na sajtu Legrada, imaju porodice u kojima svi članovi imaju prebivalište na području ove, oni koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, porodice sa decom, građani koji imaju niže prihode po članu mesečno, podstanari, ali ne kod roditelja.

Prednost će imati i porodice koje planiraju izgradnju novog objekta na nekretnini kupljenoj od opštine po povlašćenoj ceni, kao i familije u kojima su oba člana bračne ili vanbračne zajednice u radnom odnosu, kao i one u kojima punoletni članovi imaju najmanje srednju stručnu spremu. Samci, takođe, ostvaruju pravo prvenstva po jednakim kriterijima, ali tek posle svih porodica koji ispunjavaju uslove i samohranih roditelja.

Preporuka za vas

Građani Srbije masovno kupuju nekretnine u Turskoj, stanovi u Alanji jeftiniji nego u Beogradu
Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Evropa