Nekretnine

Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari

Autor: Zlatica Radović

05/06/2021

-

08:00

Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije
Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

U prva tri meseca ove godine u Beogradu je prodato 2.118 stanova u novogradnji, kao i 1.859 stanova u starim zgradama.  Prosečna cena kvadrata, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda,  za one koji su kupili nove nekretnine bila je 1.980 evra, dok su stanovi koji su izgrađeni ranijih godina u proseku koštali 1.459 evra.

Najtraženija lokacija u prestonici bio je Beograd na vodi, u kojem se u ovom trenutku i gradi najviše stanova u glavnom gradu. Svaki sedmi kupac novoizgrađene nekretnine postao je stanar ovog naselja. U njemu su u prvom kvartalu prodata čak 293 stana, od kojih je najjeftiniji plaćen 2.691 evro, a najskuplji čak 9.677 evra po metru kvadratnom.

Druga najatraktivnija lokacija, ako je suditi po broju sklopljenih kupoprodajnih ugovora u prvom tromesečju, bile su Zemunske kapije, u kojima se u nove domove uselilo 156 porodica.

Mirko Petrović, v.d. direktora Građevinske direkcije Srbije kaže za Euronews Srbija da se cena kvadrata u Zemunskim kapijama kreće u rasponu od 1.490 do 1.839 evra po kvadratu bez PDV-a, u zavisnosti od kvadrature, strukture i pozicije stana.

Građevinska direkcija Srbije

Naselje Zemunske kapije

"Tržište nekretnina je trenutno u svom punom zamahu. Veća je potražnja od ponude, te se može zaključiti da epidemija nije negativno uticala na prodaju nekretnina. Postojao je određeni kraći zastoj zbog korone u realizaciji u martu i aprilu prošle godine, jer nisu radili sudovi, notari, nije bilo overa ugovora, ali se tržište vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije. Prodaja је počela da raste već u drugoj polovini maja 2020. godine i od tada beležimo konstantan rast prodaje i interesovanja kupaca", kaže Petrović.

profimedia

 

Traženi su bili i stanovi u kompleksu Merin HIll između Vračara i Šumica, gde ih je prodato 73. Najpovoljnija cena kvadrata u ovim zgradama bila je 1.838 evra, dok je najskuplji plaćen 2.587 evra.  

Među prvih pet najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu je još jedna u opštini Zemun, a u pitanju su zgrade Tri nove u kojima je od januara do marta prodato 60 stanova, po ceni od 1.724 do 2.147 evra po kvadratu. Odmah posle njih, po broju prodatih stanova su Voždove kapije na teritoriji opštine voždovac, u kojima je prodato 47 stanova, po cenama od 1.846 do 2.387 evra.

"Beograd je veliko tržište novogradnje i investitori svaku potencijalno dobru parcelu koriste da podignu stambene zgrade. Ako govorimo o luksuznijim objektima, trenutno se oni najviše grade na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu", kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs.

Ovaj portal za oglašavanje nekretnina  istraživao je kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu.Ona napominje da najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10 odsto niža od one koja se nalazi u oglasima. Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15 do 20 odsto.

"Najveću spremnost za snižavanjem cena pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35 odsto niža nego cena koja se nalazi u oglasima. U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnosti da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilula", objašnjava Jasmina Gavrilov Dražić.

Stari stanovi najtraženiji na Novom Beogradu

Najviše stanova u starim zgradama u prvom kvartalu, prema podacima RGZ, prodato je na Novom Beogradu, čak 374. Prosečna cena tih kvadrata u ovoj opštini je 1.686 evra po kvadratu.

Druga opština po broju prodatih nekretnina u zgradama koje nisu useljene prvi put je Voždovac sa 219 kupoprodajnih ugovora i prosečnom cenom od 1.470 evra po kvadratu.  Na Čukarici je prodato 166, na Zvezdari 146, a na Paliluli 138 stanova. 

Najmanja prosečna cena starih stanova je na opštini Rakovica, gde su cene kvadrata od 685 do 1.649 evra, a prosek je  1.124. Lane je u ovoj beogradskoj opštini prodat0 86 stanova u staroj gradnji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis