Nekretnine

Otklon od "divljih" agenata: Po čemu prepoznati one prave?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

10/05/2021

-

14:08

Otklon od "divljih" agenata: Po čemu prepoznati one prave?
Otklon od "divljih" agenata: Po čemu prepoznati one prave? - Copyright E-Stock/Aleksandra Solujić

veličina teksta

Aa Aa

Svi posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji posluju legalno nosiće posebne identifikacione kartice, koje od danas izdaje Privredna komora Srbije. U PKS se nadaju da će nova praksa koju uvode povećati zaštitu na tom tržištu i unaprediti poštovanje pravila struke i etičnosti u poslovanju.

Predsednik Privredne komore Marko Čadež ističe da je uvođenje ID kartica važan korak u primeni zakonskih rešenja donetih na inicijativu članica PKS, profesionalizaciji poslovanja gotovo 200 posrednika u prometu nepokretnosti sa oko 1.000 agenata i uvođenju više reda i sigurnosti na srpskom tržištu nekretnina - i za kupce i za prodavce.

"Uređeno i sigurno tržište nekretnina, važno je ne samo za naše građane i kompanije koje koriste agencijske usluge, već je i deo slike Srbije kao investicione i poslovne destinacije za kompanije iz sveta, koje svoje poslovanje ovde najčešće počinju upravo obezbeđivanjem prostora za planiranje i razvoj svojih projekata u Srbiji", ističe Čadež.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Damir Borić, predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS smatra da će identifikacione kartice povećati prepoznatljivost onih koji posluju legalno i u skladu sa najvišim stepenom profesionalnih standarda, kao i da će doprineti smanjenju sive ekonomije u ovoj oblasti.

"Uređenje profesije i unapređenje uslova poslovanja je strateški cilj Grupacije, od osnivanja 2011. godine. Jedan od koraka bio je usvajanje Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije, a početak izdavanja identifikacionih kartica, na osnovu člana 14 Kodeksa, stvorio je uslove za njegovu primenu u praksi. Posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji su prihvatili odredbe Kodeksa i primenjuju ih u poslovnoj praksi, pružaju viši kvalitet usluga, uz veći stepen međusobne saradnje koji omogućava da njihovi klijenti brže obave posao kupoprodaje ili izdavanja nepokretnosti", objašnjava Borić.

Posrednici podnose Zahtev za izdavanje identifikacione kartice posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na portalu ePKS, uz prethodnu registraciju kvalifikovanim elektronskom sertifikatom.

Procenitelj Milić Đoković, iz Klastera Nekretnina smatra da je ovaj potez PKS dobar pokušaj da se klijentima olakša da prepoznaju kvalitet, ali i da se bolje kontrolišu oni koji se bave prometom nepokretnosti.

"Svako ko bude želeo da ima ID karticu moraće da potpiše profesionalni kodeks koji ga obavezuje da posluje u skladu sa njim. Klijenti koji ne budu zadovoljni moći će da se obrate Privrednoj komori i da ukažu na eventualne propuste agenata. To je otklon od "divljih" agenata, koji i dalje posluju, iako ni sam ne mogu da objasnim kako, jer ne rade po zakonu, ne smeju da se oglašavaju, niti da overavaju dokumenta, a ipak ih i dalje ima", napominje Đoković.

Komentari (0)

Biznis