Nekretnine

Koliko Beograđana bi moglo da dobije povlasticu za zamenu stolarije?

Komentari

Autor: RTS/Z.R.

28/05/2021

-

11:42

Koliko Beograđana bi moglo da dobije povlasticu za zamenu stolarije?
Koliko Beograđana bi moglo da dobije povlasticu za zamenu stolarije? - Copyright EPA/PHILIPP GUELLAND

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd je na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike konkurisao za deset miliona dinara u okviru Javnog poziva za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, stanova i kuća, a toliko će biti izdvojeno i iz gradskog budžeta, tako da će za realizaciju ovog programa ukupno biti obezbeđeno 20 miliona dinara.

S obzirom da lokalna samouprava i država daju zajedno 50 dosto sredstava, a drugu polovinu finansiraju vlasnici objekata, ukupan zajednički fond u ovom projektu za Beograd bi trebalo da bude oko 40 miliona dinara, odnosno oko 340.000 evra. 

Za prosečan stan od 60 kvadrata za zamenu stolarije je potrebno oko 1.500 evra, što znači da bi od ukupne sume koju izdvaja Grad Beograd mogla biti finansirana nova stolarija na oko 250 domaćinstava. Naravno, ako bi se novac iskoristio samo za ovu subvenciju, jer je zamena kotlova i ugradnja solarnih panela skuplja.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, ko će i pod kojim uslovima moći da se prijavi, biće poznato u narednom periodu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

"Očekuje se da će tokom juna sredstva biti rasporeljena jedinicama lokalne samouprave, što znači da u julu možemo da krenemo u realizaciju, ukoliko dobijemo tražena sredstva. Sledeći korak je da se raspiše prvi javni poziv za firme koje će izvoditi radove, posle čega će građani moći da konkurišu. Nakon poziva za firme, raspisaćemo i javni poziv za projekte unapređenja energetske efikasnosti za građane", precizirao je Radojičić za RTS.

On je dodao da je ovo samo jedan od programa koji se realizuju sa željom da se smanji potrošnja energije, što će posledično uticati i na smanjenje računa građana.

"Ono što građani trebaju da znaju je da će za zamenu stolarije i izolacije 50 odsto sredstava obezbediti Republika i Grad Beograd, a 50 odsto sredstava su dužni da obezbede sami građani. Interesovanje je za sada veliko, ali tek kada počne realizacija programa, biće poznato koliko će građana zaista želeti da iskoristi podsticaje", rekao je Radojičić.

Očekuje sa da će sledeće godine biti obezbeđeno još više novca za poboljšanje energetske efikasnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis