Biznis vesti

SAZNAJEMO Za projekat zamene stolarije se prijavilo 88 opština! Mihajlović: Prvi ugovori krajem jula, novi prozori do kraja godine

Komentari

Autor: Zlatica Radović

24/05/2021

-

16:07

SAZNAJEMO Za projekat zamene stolarije se prijavilo 88 opština! Mihajlović: Prvi ugovori krajem jula, novi prozori do kraja godine
SAZNAJEMO Za projekat zamene stolarije se prijavilo 88 opština! Mihajlović: Prvi ugovori krajem jula, novi prozori do kraja godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak 88 opština i gradova prijavilo se na konkurs Ministarstva energetike za zamenu stolarije, a pre 15. juna će biti poznato i koje će opštine i gradovi učestvovati u ovom pilot projektu, saznaje Euronews Srbija.

Prema našim informacijama, četiri lokalne samouprave poslale su nepotpunu dokumentaciju, a za ostale se proverava da li u budžetima imaju sredstva koja su naveli kada su aplicirali i da li imaju kapacitet za učešće u projektu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila danas u Nišu, gde je razgovarala sa načelnicima upravnih okruga o primeni novih zakona iz delokruga ovog ministarstva, da je u toku provera dokumentacije i izrada rang-liste.

Nakon toga bi, kako je rekla, opštine i gradovi trebalo, već sredinom juna, da raspišu javne pozive za firme koje će se baviti zamenom stolarije, a kasnije i da pozovu građane da konkurišu za subvenciju.

Ona je podsetila da 50 odsto sredstva obezbeđuje država sa opštinama, a 50 odsto izdvajaju domaćinstva. Prvi ugovori bi trebalo da budu krajem jula i početkom avgusta, a do kraja godine se mogu očekivati i zamenjeni prozori i urađena izolacija. Ministarstvo je za te namene opredelilo sredstva od 54 miliona dinara, ali ova akcija bi trebalo da zaživi tek sledeće godine.

Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

Ministarka energetike razgovarala je danas sa načelnicima upravnih okruga

"Masovnija realizacija nam tek sledi, razgovaramo sa međunarodnim institucijama, jer je reč o nacionalnom cilju za čiju realizaciju ćemo sledeće godine opredeliti najmanje 100 miliona evra. Sa načelnicima upravnih okruga razgovarala sam i o korišćenju solarnih panela koji se sada, posle donošenja pojednostavljenog zakona, mogu postaviti u četiri koraka. To, nije samo pitanje nižeg računa, već i zelene energije i očuvanja životne sredine, a vizija naše zemlje jeste da do 2050. imamo 50 odsto energije proizvedene iz zelenih izvora", poručila je Mihajlovićeva.

Gradonačelnik Beograda je pre nekoliko dana rekao da je prestonica konkurisala za ove podsticaje, a za Euronews Srbija je potvrdio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Danas je i gadonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla da je ovo važna tema za sve lokalne samouprave i da je Niš aplicirao za zamenu stolarije i sređivanje fasada.

profimedia

 

Načelnik Nišavskog okruga Petar Babović je rekao da je obaveza svih okruga da u narednom periodu ovu temu približe građanima, a njegov kolega iz Južnobačkog okruga Milan Novaković naveo je da svi treba da pomognu u primeni Zakona o energetskoj efikasnosti i drugim zakonima iz ove oblasti.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stanković ocenila je da je reč o zakonima koji bi se mogli nazvati istorijskim i da "ovakvi poduhvati govore o tome da dobro stojimo uprkos krizi koja je mnogo više od zdravstvene".


Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković je u ime građana Majdanpeka zahvalio na ozbiljnim sredstvima kako bi se uredili Dom zdravlja i nova toplana što će doprineti očuvanju životne sredine i manjem trošenju energije.

Prema rečima načelnika Raškog okruga Nebojše Simovića ovim projektom će se pomoći običnim ljudima, radnicima i zemljoradnicima, jer sadašnje kuće nemaju dobru energetsku efikasnost i građene su u prošlom veku od radničkih plata. Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac je ocenio da ovi zakoni predstavljaju revoluciju za mačvanski kraj, kako zbog Jadra i budućeg rudnika litijuma, tako i zbog potencijala geotermalne energije.

Komentari (0)

Biznis