Nekretnine

Kako do nove stolarije o trošku države i koje su vam još subvencije na raposlaganju po prvi put

Komentari

Autor: Zlatica Radović

14/05/2021

-

14:53

Kako do nove stolarije o trošku države i koje su vam još subvencije na raposlaganju po prvi put
Kako do nove stolarije o trošku države i koje su vam još subvencije na raposlaganju po prvi put - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Da li će se od sledeće zime građani kvalitetnije i povoljnije grejati, najviše će zavisiti od opština u kojima žive.

Ako se opština ne prijavi na konkurs Ministarstva energetike, vlasnici kuća i stanova ostaće bez subvencija. Ukoliko opštinari konkurišu samo za podršku za zamenu stolarije – građani te opštine neće moći da računaju na ostale podsticeje, poput onog za zamenu kotlova. Interesovanje građana je veliko, a koliko su opštine zainteresovane biće poznato posle 21. maja, kada ističe rok za njihovu prijavu.

Na odluku da li će učestvovati, ne utiče samo dobra volja rukovodstva, već i sredstva u lokalnim budžetima, pošto je njihova obaveza da izdvoje 25 odsto novca za podršku građanima u ovom projektu.

Srbija ima 174 lokalne samouprave, a za ovaj pilot projekat država je opredelila  54 miliona dinara. S obzirom da je maksimalni iznos sredstava po opštini, odnosno gradu, 10 miliona dinara, ipak će većina morati da sačeka neki sledeći konkurs i nova sredstva koja će biti odobrena. 

profimedia

 

Opštine u Srbiji imaju još tačno nedelju dana da se prijave za program kojim država obezbeđuje značajne subvencije za zamenu stolarije na stanovima i kućama, ali i za kupovinu novih kotlova za grejanje. Građani koji stanuju u mestima koja dobiju zeleno svetlo na konkursu, prijavljivaće se za podsticaje u julu. Pre toga će opštine i gradovi raspisati javne pozive za kompanije kojima će biti poveren ovaj posao.

Još nije poznato koji će biti uslovi za povlastice za zamenu prozora i vrata i ugradnju kotlova, jer će ih propisati svaka opština pojedinačno u saradnji sa resornim ministarstvom. Država će ukupno sa opštinama učestvovati sa 50 odsto u ceni renoviranja stanova i kuća.

Tri kategorije radova za koje će opštine sa državnom davati novac su:

Zamena stolarije i izolacija

Ova kategorija pomoći podrazumeva zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, dok je druga povlastica za koju građani mogu konkurisati postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

Zamena kotlova i klima


Druga kategorija pomoći podrazumeva unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili njegovih delova, a to podrazumeva zamenu postojećeg kotla efikasnijim, uvođenje grejača prostora, ugradnja toplotnih pumpi ili elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. Građani će subvenciju moći da ostave i za opremanje izvora toplote , odnosno radijatora sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom. Predviđene su povlastice i za opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili), kao i za zamenu uređaja za klimatizaciju i  ugradnjom novih sistema za ventilaciju.

Ugradnja solarnih panela

U trećoj grupi subvencija je ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.Upotreba solarne energije smanjuje emisiju zagađujućih materija sa proizvodnjom niskotemperaturne toplote i na taj način štiti životnu sredinu. Solarni toplotni sistemi se najčešće ugrađuju u krov objekta. 

 

Komentari (0)

Biznis