Nekretnine

Drastično skočio promet nekretnina u aprilu, gde je prodato najviše stanova

Komentari

Autor: Zlatica Radović

14/05/2021

-

15:42

Drastično skočio promet nekretnina u aprilu, gde je prodato najviše stanova
Drastično skočio promet nekretnina u aprilu, gde je prodato najviše stanova - Copyright E-Stock/Milan Lučić

veličina teksta

Aa Aa

Tržište nekretnina u Srbiji procvetalo je u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine. Prodato je čak šest puta više stanova, kuća i ostalih objekata nego u istom periodu lane. U Republičkom geodetskom zavodu, koji i objavljuje podatke o prometu nepokretnosti, navode da su tokom aprila zaključena 14.302 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti i objašnjavaju da je ovom skoku doprinelo pre svega vanredno stanje tokom kojeg je lane prodaja stanova, kuća i ostalih objekata gotovo zamrla. 

U aprilu prošle godine je sklopljeno svega 2.258 ugovora o kupoprodaji, ali broj iz aprila ove godine daleko premašuje i isti mesec 2019. kada ih je bilo 10.312. Dakle, prodato je  gotovo 4.000 stanova više nego u istom periodu 2019. Po broju zaključenih ugovora prednjači Region Vojvodine sa čak 4. 750. Grad Beograd je sa 3.634 na trećem mestu, posle Šumadije i Zapadne Srbije sa 3.709.

profimedia

 

"Vanredno stanje prošle godine se uz propisana ograničenja kretanja odrazilo i na aktivnosti na tržištu nepokretnosti, pa je realizovan mali broj prometa. U poređenju sa ovim mesecom, broj zaključenih ugovora u aprilu 2021. godine bio je veći za 38,7" objašnjavaju u RGZ .

Ovog aprila promet je drastično skočio, pa je ukupno u kupoprodaji nekretnina u opticaju bila količina novca od 543, 7 miliona evra, odnosno više od pola milijarde evra.

Građevinsko zemljište i njive kupuju za keš

Posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u aprilu iznosilo 33 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata. Sa druge strane, zemljište se u 99 odsto prometa plaćalo gotovinom. 

Tokom aprila 2021. godine na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 15.546 nepokretnosti, od čega 5.763 prometa zemljišta, 3.592 prometa objekata i 6.191 promet posebnih delova objekata. 

Unsplash

Agenti za nekretnine imali su pune ruke posla u aprilu

Dominantan način plaćanja nepokretnosti u aprilu 2021. godine bio je gotovinski – u 84 odsto realizovanih prometa.Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U Srbiji je u aprilu 2021. godine 37 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima. Po regionima, najviše su se iz pozajmica plaćali stanovi u Gradu Beogradu – 40 odsto, na drugom mestu je Vojvodina sa 38 odsto, zatim Šumadija i zapadna Srbija sa 34 odsto, a najmanji udeo kreditniog finansiranja stanova bio je u Južnoj i istočnoj Srbiji - 31 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis