Nekretnine

Zamena stolarije o trošku države: Što više para u opštinskoj kasi, to veća šansa

Komentari

Autor: Zlatica Radović

20/05/2021

-

11:51

Zamena stolarije o trošku države: Što više para u opštinskoj kasi, to veća šansa
Zamena stolarije o trošku države: Što više para u opštinskoj kasi, to veća šansa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rok za prijavu opština na konkurs za zamenu stolarije, kotlova i postavljanje panela ističe sutra. Još se ne zna koje opštine će učestvovati u pilot projektu, ali u Ministarstvu energetike za Euronews kažu da bi jedan od kriterijuma mogao biti i udeo opštine u finansiranju ovog projekta.

One lokalne samouprave koje imaju dovoljno sredstava u budžetima da izdvoje procentualno više novca za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima na njihovoj teritoriji, mogu da računaju na prednost prilikom izbora. Po do sada poznatim kriterijumima lokalne samouprave i država bi trebalo da finansiraju po 25 odsto sredstava, dok bi 50 odsto novca morali da izdvoje građani.

„Učesnici na javnom pozivu, jedinice lokalne samouprave, će same određivati traženi iznos od strane Ministarstva na osnovu predloženog Programa energetske sanacije. Maksimalni iznos je 10 miliona dinara i njihov udeo može biti veći ili jednak udelu Ministarstva, što će, izraženo u procentima, biti i jedan od kriterijuma za izbor na javnom pozivu.

Ostali kriterijumi su spremnost programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera, procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji jedinice lokalne samouprave, iskustvo na realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost jedinice lokalne samouprave“, navode u Ministarstvu energetike.

Kalendar

Opštine imaju rok do 21. maja da se prijave. Rok da se potpisivanje ugovora je 10. jun. Konkurs za firme koje će raditi će biti u julu, kada bi trebalo da počne i prijava građana za subvencije.

Oni ističu da je interesovanje jedinica lokalnih samouprava za Javni poziv i učešće u pilot projektu veliko.

Kako je resorno ministarstvo navelo primer, za jedan stan od 60 kvadrata za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra. Od tog iznosa, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata, odnosno oko 750 evra bi trebalo da plati vlasnik objekta.

profimedia

 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je ovaj grad konkurisao za sredstva i nada se da će građani dobiti šansu da po povoljnijim uslovima zamene stolariju.

"Već imamo budžetski fond za obnovu fasada zgrada i projektnu dokumentaciju i ti projekti su u toku. Nadamo se da ćemo zajedno sa državom uspeti da sufinansiramo materijal za obnovu 100 domaćinstava. Interesovanje je veliko i građani se stalno raspituju“, kaže Vasić.

Opštine same diktiraju uslove

U tekstu javnog poziva definisano je da će podnosioci prijava pripremiti propise kojim će urediti dalju raspodelu sredstava podsticaja za pojedinačne projekte energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Svaka izabrana jedinica lokalne samouprave će ovim dokumentom definisati uslove za konkurisanje građana. Između ostalog, uslovi će se odnositi na postojeće stanje stambenog objekta u smislu kvaliteta stolarije, izolacije, grejnog sistema, zatim uslov u pogledu neophodnih dozvola i druge dokumentacije o vlasništvu nad objektom.

 

Predsednica opštine Ćićevac Mirjana Krkić raspolaže sa mnogo manje sredstava, a da bi konkurisali za ovaj državni projekat u ovoj lokalnoj samoupravi morali su da urade i rebalans budžeta. Kriterijumi za selekciju nameću se sami po sebi, jer novca nema mnogo.

„Planirali smo da ograničimo podršku na 50.000 dinara po domaćinstvu. Trebalo bi da izdvojimo oko milion dinara za te namene i da 20 vlasnika kuća dobije subvencije. Fokusirali bismo se samo na zamenu stolarije, jer je za ostale radove potrebno više sredstava“, ističe Krkić.

Tri kategorije radova za koje će opštine sa državnom davati novac su zamena stolarije i izolacija, zamena kotlova i klima i ugradnja solarnih panela. Zamena stolarije podrazumeva promenu spoljnih prozora i vrata, dok se postavljanje termičke izolacije zidova odnsoi na krov, tavanicu iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

Druga kategorija pomoći podrazumeva unapređenje termotehničkih sistema objekta odnosno zamenu kotla efikasnijim, uvođenje grejača prostora, ugradnja toplotnih pumpi ili elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. U trećoj grupi subvencija je ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Komentari (0)

Biznis