Sezona

"Slatka mora Srbije": Deset prelepih jezera koja su zaista vredna posete

Komentari

Autor: Tila Stanković

26/06/2021

-

22:20

"Slatka mora Srbije": Deset prelepih jezera koja su zaista vredna posete
"Slatka mora Srbije": Deset prelepih jezera koja su zaista vredna posete - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je zemlja zaista bogata jezerima koja su unikatna i na svoj način privlačna posetiocima. Bilo da je prirodno ili veštačko, pusto ili okruženo restoranima i kafićima, gotovo svako jezero može da bude sjajna vikend destinacija za odmor, kupanje ili ribolov.

U nastavku teksta predstavljamo vam deset, od gotovo bezbroj, prelepih jezera širom Srbije.

1. Bešenovačko jezero

Na Fruškoj gori ukupno postoji 16 jezera, a jedno od najlepših jeste Beli kamen kod mesta Bešenovo.

Prilikom eksploatacije kamenja na ovom mestu probijena je vodonosna žila od čega je nastalo jezero.

Bešenovačko jezero nosi naziv po istoimenom neselju, a ime Beli kamen dobilo je zbog stena koje ga okružuju. Budući da njegova tirkizna boja mnoge podseća na more, prošlog leta ova destinacija je postala veoma popularna.

U blizini plaže nalaze se kafići, ipak svi koji planiraju da ga posete tokom leta i vikendom, moraju da se pripreme na relativno velike gužve. Posebna karakteristika jezera su jata sitnih riba koja se mogu opaziti u plićaku.

Wikimedia/Goonie Bagheera

 

2. Bovansko jezero

Nedaleko od Sokobanje nalazi se Bovansko jezero, pogodno za ribolov tokom cele godine i bogato brojnim vrstama ribe.

Voda je tokom leta prijatna za kupanje, a postoji nekoliko uređenih plaža, kao i pustih obala koje najviše posećuju ribolovci željni mira.

Na uređenim obalama, tokom leta često su velike gužve, ali uvek je moguće pronaći malo "parče mira" u prirodi.

Wikimedia/Geograf208

 

 

3. Zavojsko jezero

Jedno od najčistijih jezera u Srbiji nalazi se kod Pirota u podnožju Stare planine.

Iako voda obično nije dovoljno topla za kupanje, jezero je poznato po raznolikom ribljem svetu, a omiljena je destinacija putnicima koji čeznu za odmorom u prirodi.

Vrhovi Stare planine u daljini, retke vrste riba i zapanjujuća priroda čine ovo jezero magičnim.

 

Wikimedia/hr:Suradnik:Bonč

 

4. Borsko jezero 

Još jedno savršeno mesto za ribolov nalazi se u podnožju planine Crni vrh. Blistavo čista voda zauzima oko 30 hektara, a leti često može da dostigne i 25 stepeni na Celzijusovoj skali, što je čini idealnom za kupanje.

Zbog slikovitih obala sa stazama za šetnju i sportskim terenima, Borsko jezero je jedno od najprivlačnijih turističkih destinacija u istočnom delu Srbije.

U blizini se nalazi i veliki kamp te pronalaženje smeštaja nije neophodno za sve koji vole noćenje u prirodi.

Wikipedia/tamburix

 

5. Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica.

U okolini samog jezera može se obići nekoliko etnografskih i kulturno-istorijskih spomenika izuzetne vrednosti poput Hrama svetog Ilije i Crkvišta svetog oca Nikolaja.

Takođe, Vlasinsko jezero poznato je po svojim "ostrvima", te predstavlja idealno mesto za odmor i uživanje u prirodi daleko od urbane sredine.

Wikipedia.org/Jenny Poole

 

6. Perućačko jezero

Veštačno jezero koje se vodom napaja iz reke Drine, nalazi se u blizini istoimenog naselja, Perućac.

Najveći deo jezera nalazi se u kanjonu reke Drine koji počinje 7 km od brane hidroelektrane "Bajina Bašta". Okruženo je planinama Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

Idealna je destinacija za kupanje i odmor, a budući da je veoma popularno svi posetioci moraju da se pripreme na velike gužve.

Prostor za kupanje oivičen je bovama, neprekidno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i skakaonice, mogućnost iznajmljivanja pedalina, čamaca, predivan restoran. Veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru.

profimedia

 

7. Gružansko jezero             

Na reci Gruži formirano je istoimeno jezero čija je osnovna namena vodosnabdevanje Kragujevca, dela Kraljeva i okolnih sela opštine Knić.

Godine 1979. pregrađena je jedna od najdužih, i vodom najbogatijih, reka u Šumadiji, Gruža, po kojoj jezero i nosi naziv. Obala je relativno niska, dobro razuđena, obrasla livadama, šumarcima i niskim listopadnim žbunjem.

U letnjim mesecima na Gružanskom jezeru pripremaju se ekipe veslačkih i kajakaških klubova iz cele Srbije.

U okolini jezera identifikovano je 87 vrsta ptica od kojih se 25 vrsta gnezdi na tom području.

Wikipedia.org/CrniBombarder!!!

 

8. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero, poznato i kao Kokin Brod, treće je po veličini u Srbiji, a nalazi se u dolini Uvca.

Nastalo je šezdesetih godina prošlog veka izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac.

Vožnja čamcem po njegovoj površini predstavlja veoma jedinstven doživljaj, a obale jezera su jedno od omiljenih izletilišta svih koji žele da pobegnu od letnjih vrućina.

Unsplash

 

9. Zaovinsko jezero

Za razliku od Perućačkog, uređenog i urbanog jezera, u kojem se turisti često kupaju, Zaovine se nalaze na većoj nadmorskoj visini Tare. Jezero je okruženo gustom šumom i zapanjujućom prirodom.

I pored Zaovina postoje izgrađene plaže do kojih se lako može doći iz naselja Mitrovac. Iako je voda čak i u letnjim mesecima ponekad previše hladna za kupanje, sam izgled tirkizno plavog jezera oduševiće svakog posetioca.

Unsplash

 

10. Đerdapsko jezero

Najveće jezero u Srbiji nalazi se na samoj granici sa Rumunijom u Đerdapskoj klisuri. Ovo veštačko, akumulaciono jezero nastalo je 1972. godine kada su Jugoslavija i Rumunija izgradile hidrocentralu.

Voda je sama po sebi bistra, ali ovu destinaciju ipak čini posebnоm Nacionalni park Đerdap, jedna od najpoznatijih prirodnih lepota Srbije. Nacionalni park proglašen je, i stavljen pod zaštitu, 1974. godine, a od juna 2020. ovo područje upisano je ne Svetsku listu geoparkova Uneska. Đerdap predstavlja utočište mnogim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

S obzirom na složenost terena nacionalnog parka, najlepše delove Đerdapa moguće je videti samo sa vode, što plovidbu ovim delom Dunava čini izuzetno atraktivnom. Pristanište za brodove postoji i u Golupcu i u Donjem Milanovcu.

Wikipedia.org/Denis Barthel

 

 

Komentari (0)

Putovanja