Zdravlje

Razlog više za uživanje u siru: Fermentisani mlečni proizvodi smanjuju rizik od razvoja demencije

Komentari
Razlog više za uživanje u siru: Fermentisani mlečni proizvodi smanjuju rizik od razvoja demencije
Razlog više za uživanje u siru: Fermentisani mlečni proizvodi smanjuju rizik od razvoja demencije - Copyright Pixabay

Autor: Euronews

03/11/2025

-

18:40

veličina teksta

Aa Aa

Jedenje sira bar jednom nedeljno povezuje se sa nižim rizikom od razvoja demencije, otkrili su japanski istraživači.

Oni su analizirali podatke o 8.000 odraslih pacijenata starijih od 65 godina i poredili ljude koji redovno jedu sir sa onima koji to retko ili nikad ne rade. Njihov cilj bio je da ispitaju kako konzumacija sira može uticati na kognitivno zdravlje starijih osoba.

Rezultati, objavljeni u časopisu Nutrients, sugerišu da su redovni konzumenti sira imali 24 odsto manju verovatnoću da razviju demenciju tokom trogodišnjeg perioda u poređenju sa onima koji tu namirnicu nisu imali u ishrani.

Do kraja studije, 3,4 odsto ljudi koji su jeli sir dobilo je dijagnozu demencije, dok je taj procenat kod onih koji nisu konzumirali sir bio 4,45 odsto.

Iako je ukupna razlika mala – svega 1,06 odsto – to predstavlja otprilike 10 slučajeva demencije manje na 1.000 učesnika.

Studija je koristila statističko usklađivanje kako bi se uzeli u obzir faktori kao što su starost, pol, zdravstveno stanje i socioekonomski status, piše Euronews.

Zašto je sir dobar za mozak?

Stručnjaci navode nekoliko mogućih razloga zbog kojih sir može uticati na zdravlje mozga.

profimedia

 

Prema studiji, sir "sadrži proteine i esencijalne aminokiseline koje podržavaju održavanje neurona, kao i vitamine rastvorljive u mastima, poput vitamina K2, koji igra ulogu u zdravlju krvnih sudova i homeostazi kalcijuma".

Takođe, postoje dokazi da fermentisani mlečni proizvodi mogu uticati na upalu i povezanost probavnog trakta i mozga, za koju se smatra da igra važnu ulogu u zdravlju organizma.

"Pored toga, fermentisani mlečni proizvodi povezani su sa nižim rizikom od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, koje su poznati faktori rizika za demenciju", dodaje se u studiji.

Ipak, istraživači upozoravaju da ovi nalazi ne bi trebalo da se tumače kao definitivni dokaz da sir sprečava demenciju.

Studija je bila opservaciona, što znači da pokazuje povezanost, ali ne može potvrditi uzrok i posledicu. Drugi faktori životnog stila, genetika i vrsta konzumiranog sira takođe mogu igrati ulogu.

Više od 50 miliona ljudi širom sveta živelo je sa demencijom 2021. godine, a Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o odgovoru zdravstvenih sistema na demenciju predviđa da bi ovaj broj mogao da se više nego utrostruči do 2050. godine.

Komentari (0)

Magazin