Novosti

Najukusnije tajne Evrope: Destinacije na kojima možete da probate jedinstvene sireve i uživate u prirodi

Komentari
Najukusnije tajne Evrope: Destinacije na kojima možete da probate jedinstvene sireve i uživate u prirodi
Unsplash/Azzedine Rouichi - Copyright Unsplash/Azzedine Rouichi

Autor: Euronews

27/09/2025

-

22:00

veličina teksta

Aa Aa

Sir i dalje ostaje jedna od omiljenih namirnica na svetu, a gotovo svaki kutak ponosi se nekom svojom specifičnom vrstom ovog delikatesa.

Pojedine sorte nose vekovnu slavu, poput parmezana, kamambera i mocarele, pa se danas nalaze na trpezama širom sveta. Ipak, Evropa čuva i mnoge drevne, manje poznate sorte, zbog kojih vredi poći na put.

Euronews predstavlja nekoliko takvih gastronomskih otkrića koja se mogu naći u Evropi:

Pule sir, Srbija

Započnite ovo nezaboravno putovanje kroz baš u Srbiji, čiji je pule sir jedan od najčuvenijih na svetu.

Ovaj redak delikates je ujedno i najskuplji, budući da se pravi od magarećeg mleka. Euronews savetuje da se obično poseti Zasavica, močvarno područje kod Sremske Mitrovice, čuveno po rezervatu magaraca.

Adnan Beci / AFP / Profimedia

 

Sireve proizvodi Slobodan Simić od mleka stotinak magarica, a ponekad ga kombinuje sa kozjim mlekom.

Za proizvodnju samo jednog kilograma sira potrebno je oko 25 litara mleka, zbog čega cena pule sira doseže zapanjujućih 1.000 evra po kilogramu. Na cenu utiču i troškovi očuvanja rezervata i brige o magarcima, uključujući mužu do tri puta dnevno zbog vrlo niskog prinosа mleka.

Rezervat takođe nudi i druge proizvode od magarećeg mleka, poput kozmetike i likera.

Bonus? Uživate u susretu sa simpatičnim magarcima i drugim domaćim životinjama, poput dabrova i dlakavih mangulica, dok upijate netaknutu prirodu.

Putnici mogu odsedati u Hotelu "Sirmium" u Sremskoj Mitrovici i uživati u rustičnom šarmu grada. Probajte čvarke i lokalne voćne rakije od kruške i šljive u tradicionalnim srpskim domaćinstvima u Zasavici.

Đize, Albanija

Putnici mogu vozom ili autom stići do Podgorice u Crnoj Gori, a zatim nastaviti autom ili autobusom do Skadra i dalje do sela u Prokletijama, poput Teta i Valbone.

Ovde lokalci prave đize, mekani sir od oceđenog mleka, sličan rikoti. Ovaj sir se često čuva u glinenim posudama sa maslinovim uljem i jede uz paprike i začinsko bilje i duboko je ukorenjen u tradiciji albanskih planinskih predela.

Unsplash/Aleksey Melkomukov

 

Đize se priprema od kiselog mleka, što mu daje suv, blago kiselkast ukus, a koristi se i u tradicionalnim jelima, poput čuvene albanske fergese.

Iako neki restorani povremeno nude ovaj sir, autentičnije iskustvo dobijate ako odsedate kod lokalne porodice i krenete u istraživanje manjih, udaljenijih sela.

Preporučuje se Valbona-Tet staza, koja povezuje obe doline kroz Prokletije. U Tetu posetioci mogu da se upute do Plavog oka, prirodnog izvora zadivljujuće tirkizne boje, ili do vodopada Grunas, kao i posete crkvi u Tetu.

U Valboni, istražite Stari mlin Valbone i jezera poput Džema jezera, ili uživajte u slikovitoj vožnji trajektom po jezeru Koman.

Možete odsedati u porodičnim gostionicama "Rrashkadoli" u Tetu ili "Lazer Cardaku" u Valboni, gde se služe domaći obroci.

Uživajte u seoskim delikatesima sa planinskim začinskim biljem, đize na svežem hlebu i bureku.

Kačokavalo podoliko, Italija

Iz Teta, putnici mogu autom ili autobusom stići do Drača, a zatim trajektom ili vozom do Barija u Italiji. Odande se autom ili vozom kreće ka Bazilikati, sledećoj stanici ovog epskog puta.

Ovde putnici mogu probati kačokavalo podoliko (Caciocavallo Podolico) sezonski italijanski specijalitet. Ovaj kruškoliki sir pravi se od mleka autohtonih rasa krava juga Italije, a nakon što se oblikuje, vezuje se kanapom i kači na granu, pa na gredu gde odležava od tri meseca pa do dve godine.

Prinskrin/Youtube/Insider Food

 

Mnoge krave većinu godine pasu slobodno, zbog čega je kačokavalo podoliko izuzetno cenjen i retko dostupan. Putnici često moraju da idu sve do planinskih mlekara ili farmi u Bazilikati ili Kalabriji da bi ga probali svežeg tokom letnje sezone muže.

Sir ima intenzivan, složen i pikantan ukus, koji odražava divlje pašnjake sa raznim travama i biljem na kojima krave pasu. Ukus je aromatičan, sa notama začinskog bilja, dima i tostiranog hleba, uravnotežen voćnim i kiselkastim tonovima.

Mlađi sirevi su delikatniji i slađi, dok stariji razvijaju jedinstven kiselkasto-pikantan ukus i polutvrdu teksturu.

Putnici mogu odsedati u planinskim mlekarama ili italijanskim farmama oko Nacionalnog parka Polino, i uživati u ovom retkom siru.

Neke od njih otvorene su a agroturizam, pa možete upoznavati italijansku gastronomiju, dok istovremeno pomažete u obavljanju svakodnevnih poslova na imanju.

Nacionalni park Polino nudi i brojne aktivnosti na otvorenom, uključujući jahanje, pešačenje, planinski biciklizam, rafting i penjanje.

Ziger, Švajcarska

Iz Bazilikate, putnici mogu autom, autobusom ili vozom stići do Napulja, a zatim vozom do Milana. Odande se vozom putuje do Ciriha, a potom autom do alpskih sela u regionu Berner Oberland, poput Grindelvalda i Vengena.

Ovde se može probati ziger, drevni švajcarski sir od surutke, često aromatizovan alpskim biljem. Pravi se od preostale surutke drugih švajcarskih sireva, kao što je emental i nekada je smatran hranom za siromašne. Njegova tradicija seže do 8. veka, kada je prvi put počeo da se pravi u manastirima.

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

 

Posebno se ističe "Glarner Schabziger", vrsta ziger sira sa dodatkom mlevene piskavice, koja mu daje oštar ukus.

Umesto da se jede samostalno, ziger se uglavnom koristi kao začin, preko krompira i paste, ili pomešan sa puterom kao namaz.

Iako je "Glarner Schabziger" najstarija zaštićena švajcarska prehrambena marka, van specifičnih alpskih regiona je gotovo nepoznat, a njegova proizvodnja značajno opala.

Glavni razlozi su porast kupovne moći i popularnost drugih švajcarskih sireva. Sir se retko izvozi i obično ga konzumiraju sami farmeri.

Putnici mogu nabaviti ziger na malim seoskim pijacama u regionu Berner Oberland i Uri, kao i u planinskim mlekarama.

Grindelvald takođe nudi mnogo aktivnosti na otvorenom. Možete se gondolom popeti do Firsta, gde se nalazi staza uz stenu sa panoramskim pogledom i visećim mostom.

Uživajte u čistom alpskom okruženju tokom pešačenja do slikovitog Bahalpze jezera.

U Grindelvaldu putnici mogu odsedati u Hotelu Belvedere sa zadivljujućim pogledom, ili u Romantik Hotelu Schweizerhof za luksuzniji boravak.

Milbenkeze, Nemačka

Iz Ciriha, putnici mogu direktnim noćnim vozom stići do Lajpciga u Nemačkoj, a zatim autom do Vurhvica u Saksoniji-Anhaltu. Ovo seoce je jedino mesto gde ljubitelji gastronomskih avantura mogu probati malo poznati nemački sir milbenkeze (milbenkäse).

Prinskrin/Youtube/Fearless & Far

 

Ovaj drevni sir potiče iz srednjeg veka. Kuglice od kvarka (sira sličnog sitnom siru), aromatizovane solju i kimom, sazrevaju u drvenim kutijama zajedno sa takozvanim sirnim grinjama i ražanim brašnom najmanje tri meseca, a ponekad i do godinu dana.

Te žive mikroskopske grinje, koje se jedu zajedno sa sirom, izlučuju enzime koji pomažu fermentaciju i sazrevanje. Kora sira postaje žuta nakon otprilike mesec dana, zatim crvenkasto-smeđa, a na kraju crna, u zavisnosti od trajanja zrenja.

Sir ima oštar i kiseo ukus, sa pikantnom, gorkom završnicom, ličan harckom siru, sa karakterističnim aromama i polutvrdom do čvrstom teksturom, u zavisnosti od starosti.

Danas je "Würchwitz Milbenkäse Manufaktur" jedini komercijalni proizvođač ovog sira, a celo selo živi u znaku milbenkezea i njegove istorije.

Putnici mogu posetiti i Muzej sirnih grinja, kao i spomenik koji im je podignut u centru grada. Vredi obići i istorijsku zgradu opštine (Rathaus) i Crkvu svetog Mihajla, kako bi se bolje upoznali sa lokalnom arhitekturom.

Još jedna zanimljiva destinacija u blizini je "Unterirdisches Zeitz" (Podzemni Zajc), jedinstveni podzemni tunelski sistem iz ratnog i srednjovekovnog perioda, uglavnom sačinjen od pivskih podruma koji su korišćeni i kao skloništa tokom Drugog svetskog rata.

Putnici mogu odsedati u hotelima poput "Lumiere Boutique Hotel" u Lajpcigu, udaljenom oko 45 minuta od Vurhvica. Ne zaboravite da ručate u lokalnim gostionicama (Gasthäuser) u blizini, gde možete probati ražani hleb sa milbenkazeom, pivom i kobasicama.

Urželija, Španija

Iz Lajpciga, putnici mogu brzim vozom stići do Pariza, zatim vozom do Barselone, pre nego što se upute kolima u doline Alt Uržel, do mesta Seo de Uržel u srcu katalonskih Pirineja u Španiji.

Ovde putnici mogu probati poslednji sir na ovom epskom putovanju - pirinejski raritet po imenu urželija (urgelia). Ovo je meki sir sa koji se može naći samo u nekoliko pirinejskih dolina.

Prinskrin/Youtube/CADÍ Cooperativa USA

 

Trenutno je dostupan samo preko "Cadí Cooperative" mlekarske zadruge u Seo de Uržel, koja prikuplja mleko sa preko 200 malih farmi u okolini i pograničnim područjima Andore.

Ovo je jedini zaštićeni sir sa oznakom porekla (PDO) iz Katalonije, a takođe je i nagrađivani španski sir. Pravi se tako što se pasterizovano kravljeg mleko usiri, a potom pritisne u kalupe. Kolutovi odležavaju najmanje 45 dana, pri čemu se kora više puta pere kvasnom salamurom.

Sir ima blago slankast, bogat ukus koji podseća na maslac, sa povremenim notama kiselosti ili gorčine, dok se u pozadini osećaju orašasti i voćni tonovi. Narandžasto-smeđa kora daje urželija siru i blagu aromu pečuraka ili zemlje.

Putnici takođe mogu pešačiti drevnim pirinejskim putevima sira do manjih i udaljenijih farmi, za autentičnije i iskustvo degustacije.

Regija Alt Uržel nudi i fantastične avanturističke sportove, kao što su kajak i rafting po brzacima, kao i planinski biciklizam, pešačenje i skijanje zimi.

Putnici mogu posetiti istorijsku katedralu ili Muzej verskih relikvija. Istražite šarmantni stari grad sa mnogobrojnim kafićima i barovima i uskim ulicama, ili odvojite dan za izlet do obližnje Andore.

Možete odsedati u "Parador De La Seu d’Urgell" za luksuzan boravak, ili u Hotelu "Restaurante La Glorieta" za doživljaj uz reku i bazen.

Ne propustite tradicionalne delikatese poput jela od svinjetine i pasulja i lokalnog putera sa jedinstvenim ukusom i aromom.

Komentari (0)

Putovanja