Oko sveta

10 najlepših vidikovca u Srbiji: Nebu pod oblake za uživanje u slikovitim pejzažima

Komentari

Autor: Tila Stanković

22/08/2021

-

07:57

10 najlepših vidikovca u Srbiji: Nebu pod oblake za uživanje u slikovitim pejzažima
10 najlepših vidikovca u Srbiji: Nebu pod oblake za uživanje u slikovitim pejzažima - Copyright Wikipedia.org/Boris Dimitrov, Marko.vl, Geograf208, DjordjeMarkovic

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je država bogata zadivljujučim prirodom koju je posebno lepo posmatrati iz visine.

Brojne planine kriju očaravajuće kutke — vidikovce sa kojih se pruža predivan pogled, bilo da je na meandre reke, duboku dolinu ili gustu šumu.

Izdvojili smo neke od najlepših vidikovaca.

1. Оsluša vidikovac

Vidikovac Osluša je prostran lokalitet na takozvanoj Ravnoj Tari, udaljen samo osam kilometara od Mitrovca. Do njega može da se dođe putem ka Kaluđerskim barama.

Dobro je opremjen informativnim tablama, klupama i stolovima, te je idealno mesto za izlet, a zbog magle koja se često spušta, posetioci imaju utisak kao da su u oblacima.

Wikipedia.org/Ванилица

 

2. Vidikovac Sjenič, Crni Vrh 

Najviši vidikovac na planini Tari, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.144 metara kod Crnog Vrha.

Do vidikovca, koji je lociran na 5,5 km južno od Predovog krsta, dolazi se makadamskim putem.

Sa Sjeniča se pruža izuzetan pogled na šumovite masive Tare, predeo Aluge, Pančićeve omorike u rezervatu prirode Crvene Stene, klisuru Dervente, selo Rastište i Perućačko jezero.

4. Babin zub

Na oko 1.700 metara nadmorske visine, ovaj vrh Stare planine je karakterističan po svuda netaknutoj prirodi. U okolini ima dosta izvora sveže planinste vode.

Beskrajni slikoviti pejzaži s ovog vrha oduševljavaju sve planinare i vikend šetače.

Wikipedia.org/Bancika

 

5. Trem

Jedna od najlepših planina u Srbiji nalazi se na samom jugoistoku zemlje, na 20 kilometara od Niša.

Do vrha Trema, karakteristične istaknute stene, vode dve staze, iz Gornje Studene i Donjeg Dušnika, međutim obe su prilično teške i zahtevaju kondiciju. Ipak, neosporno je da pogled sa vrha stene oduzima dah.

Unsplash

 

5. Molitva

Na magične meandre Uvca pruža se pogled sa nekoliko vidikovca u tom rezervatu, a prirodnom fenomenu krivudave reke se može uživati i sa Molitve.

Tokom leta turisti često hrle da posete ovaj lokalitet u okolini Sjenice, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Wikipedia.org/ Sasapokimica

 

6. Banjska Stena

Tara je planina koja zaista ne oskudeva u vidikovcima, ali je tokom leta 2020. godine najveću popularnost steka Banjska Stena, uzvišenje koje gleda na reku Drinu i jezero Perućac.

Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od Banjskog vrela koje je izbijalo u njegovom podnožju.

Wikipedia.org/Lidija Petrović

 

7. Vidikovac Kozji kamen

Sa vidikovca Kozji kamen, jednog od vrhova Vidlič planine pruža se pogled ka čistom, tirkizno plavom Zavojskom jezeru. 

Staza kroz šume i pašnjake do vidikovca duga je tri i po kilometra. Kozji kamen nalazi se na 1.180 metara nadmorske visine i pored nestvarnog pogleda na Zavojsko jezero, videćete meandre reke Visočice.

Wikipedia.org/DjordjeMarkovic

 

8. Vidikovac Kablar planina

Možda nije jedna od najpoznatijih, ali sigurno jedna od najlepših u Srbiji, planina Kablar nalazi se na samo dvadesetak kilometara od Čačka. 

Legenda kaže da je njenim stazama hodoo čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave. Do vidikovca Kablar stiže se strmom stazom koja nije za neiskusne planinare.

profimedia

 

9. Vidikovac Ravni kamik

Najbolji način da posetioci upoznaju i dožive kanjon i dolinu reke Jerme u okolini Pirota, jeste planinarenje. Svi turisti koji se prepuste prirodi šetajuči kroz šumske staze i livade, osetiće mirnu idiličnu atmosferu na ovom području.

Svi koji se popnu do vidikovca Ravni kamik mogu da uživaju u pogledu na selo Vlasi i reku Jermu.

Wikipedia.org/Marko.vl

 

10. Vidikovac Ploče

Vidikovac Ploče je jedan od najpoznatijih vidikovaca u Istočnoj Srbiji. Put do njega zaista nije previše zahtevan — staza je uređena i nije duža od 3,5 km.

Na oko 300 metara nadmorske visine, vidikovac Ploče osvaja na prvi pogled. Sa tog uzvišenja se vide Đersapska klisura i kanjon Mali kazan.

Wikipedia.org/ Geograf208

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja