Biznis vesti

Zaustavljen petodnevni rast cena nafte, opala svetska potražnja zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u Kini

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

17:47

Zaustavljen petodnevni rast cena nafte, opala svetska potražnja zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u Kini
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte potonule su danas okončavši petodnevni rast, pošto investitore ponovo zabrinjava globalna recesija i potrencijalno slabljenje svetske potražnje za gorivom zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti u Kini, najvećem svetskom uvozniku "crnog zlata".

Barel međunarodno referentne nafte Brent trgovao se do 15.40 časova po našem vremenu za 97,57 dolara, ili za 0,36 posto jeftinije u odnosu na nivo na zatvaranju na prethodnoj sesiji, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Američki WTi nafta je pala za 0,29 procenata na 92,37 dolara po barelu.

Trgovačka nedelja je počela negativno za cene nafte zbog izveštaja o usporavanju ekonomske aktivnosti u Kini, što je izazvalo zabrinutost da će tražnja za gorivom posustati, i usled brojnih upozorenja na rizike od globalne recesije, budući da centralne banke planiraju dalja povećanja kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju.

Najve da će SAD izaći s novim puštanjem nafte iz strateških rezervi na tržište, kao odgovor na oštro smanjenje proizvodnje grupe OPEK+, takođe su izvršile pritisak na cene ovog energenta.

Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, poznati kao grupa OPEK+, dogovorili su se prošle nedelje da srežu dnevnu proizvodnju za dva miliona barela počev od novembra.

Nakon sastanka naftne alijanse, američki zvaničnici su saopštili da je predsednik Džo Bajden "razočaran" odlukom OPEK+ i da je najavio puštanje još 10 miliona barela iz strateških rezervi nafte na tržište sledećeg meseca.

Analitičari, pak, predviđaju da će cena Brenta premašiti 100 dolara po barelu u narednim mesecima, iako su neizvesnosti na tržištu i dalje prisutne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis