Biznis vesti

Najveći svetski proizvođači nafte razmatraju drastično smanjenje proizvodnje - barel bi ponovo mogao otići na 100 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

23:46

Najveći svetski proizvođači nafte razmatraju drastično smanjenje proizvodnje - barel bi ponovo mogao otići na 100 dolara
Najveći svetski proizvođači nafte razmatraju drastično smanjenje proizvodnje - barel bi ponovo mogao otići na 100 dolara - Copyright AP Photo/Amr Nabil, File

veličina teksta

Aa Aa

Uticajni savez najmoćnijih svetskih proizvođača nafte, grupa OPEK+, navodno razmatra najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije korona virusa ove nedelje, što je istorijski potez za koji energetski analitičari kažu da bi mogao da vrati cene nafte na trocifren nivo.

Proizvođači Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i zemlje nečlanice OPEK-a s Rusijom na čelu, koje čine alijansu OPEK plus, sastaće se u sredu u Beču kako bi doneli odluku o sledećoj fazi proizvodne politike.

Naftni kartel i njegovi saveznici razmatraće rezanje proizvodnje za više od milion barela dnevno, rekli su Rojtersu izvori iz OPEK+ grupe.

"Ministri OPEK-a ne dolaze u Austriju, što je njihov prvi dolazak u poslednje dve godine, s ciljem da ne učine ništa. Dakle, biće rezanja (proizvodnje) koje bi moglo da bude istorijsko", rekao je Dan Pikering, šef za informisanje u kompaniji Pikering Enerdži Partners, aludirajući na to da je ovo prvi sastanak uz fizičko prisustvo delegata članica alijanse od 2020.

On je dodao, međutim, da očekuje da će stvarna količina barela koja će biti isključena s tržišta verovatno iznositi oko 500.000, što će "biti dovoljno da se podrže cene u bliskoj budućnosti".

Cene nafte porasle su jutros za oko 4 odsto. Međunarodno referentna nafta Brent ojačala je na terminskom trgovanju za 4,0 procenta na 88,54 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta skočila za 4,2 posto na 82,83 dolara za barel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis