Biznis vesti

Objavljene nove cene goriva, važe do 13. maja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2022

-

20:43

Objavljene nove cene goriva, važe do 13. maja
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Evrodizel će se od danas u 20 časova do petka 13. maja u isto vreme prodavati po ceni od 202 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 180 dinara za litar, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija.

U skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte („Sl. glasnik RS“, br. 32/22), utvrđuje se najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 20 časova 6. maja 2022. godine do 15 časova 13. maja 2022. godine.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene  derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako će nove sankcije EU uticati na cenu nafte?

Evropska komisija je predložila novi set sankcija koji uključuje potpunu zabranu uvoza nafte i naftih proizvoda iz Ruske Federacije, a predlaže se potpuni prekid uvoza nafte u narednih šest meseci i derivata nafte do kraja godine. Pojedine evropske zemlje, poput Češke već su izrazile zabrinutost zbog ove odluke, a Mađarska, Bugarska i Slovačka se nadaju da će biti izuzete od primene embarga.

Visokokvalitetna nafta Brent je juče odmah nakon najave novog paketa sankcija porasla za više od 3,7 odsto na 108,5 dolara po barelu. Svetski analitičari smatraju da je moguć prekid naftne veze sa Evrope sa Rusijom, ali ukazuju da bi on mogao skupo da košta - naročito potrošače. Stručnjaci za energetiku su, kako piše "Njujork tajms", izjavili da to može dovesti do nestašice i viših cena benzina, dizela, goriva za avione i drugih proizvoda, čime bi mogli biti kažnjeni kupci koji se već bore sa inflacijom, a navode da bi na kraju, to moglo uticati i na ekonomski oporavak od pandemije.

"Situacija je komplikovana. Imate razdvajanje dva veoma isprepletana dela globalnog energetskog sistema. Biće poremećaja i troškova povezanih s tim, ali kreatori politike su sve više ubeđeni da je neophodno i bolje da se to uradi relativno brzo, da bi se smanjili prihodi za finansiranje Rusije, ali i da se smanji izloženost Evrope ruskom uticaju", rekao je analitičar Ričard Brounz iz kompanije "Energy Aspects".

Kovačević: Moguć dalji rast cena na svetskom tržištu

Stručnjak za energetiku Aleksandar Kovačević smatra da bi najnovija najava sankcija EU prema Rusiji mogla da prouzrokuje dalji rast cena nafte na svetskom trzištu. On u izjavi za Euronews Srbija podseća da ona stiže uoči sastanka OPEK-a na kojem zemlje proizvođači nafte odlučuju o obimu proizvodnje i uticaju na cene.

"Treba imati u vidu da je Ruska Federacija pridruženi član OPEK+ organizacije i da rat u Ukrajini utiče na mnoge zemlje proizvođače nafte koje su istovremeno uvoznice hrane iz Rusije ili Ukrajine. SAD su najveći proizvođač nafte na svetu u ovom periodu. Postoji mogućnost da se poveća proizvodnja nafte u okviru OPEK-a. Međutim, o tome do sada nije bilo saglasnosti. Smatra se da politička odluka velikih potrošača da ne kupuju naftu od jednog proizvođača nije toliko bitna promena ukupnog bilansa proizvodnje i potrošnje nafte na svetskom tržištu koja zahteva vanredno povećanje proizvodnje", objašnjava Kovačević.

On napominje da ima velikih potrošača, kao što je Indija, koji sada povećavaju kupovinu nafte iz Rusije. Drugim rečima, kako navodi, geografska preraspodela prodaje nafte ne znači nužno njen nedostatak na tržištu.

Komentari (0)

Biznis