Biznis vesti

OPEK predviđa usporavanje rasta potražnje za naftom sledeće godine zbog visokih cena

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

14/06/2022

-

14:47

OPEK predviđa usporavanje rasta potražnje za naftom sledeće godine zbog visokih cena
Skladište nafte u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rast svetske potražnje za naftom usporiće u 2023. godini, jer visoke cene "crnog zlata" i goriva potpiruju inflaciju i koče globalnu ekonomiju, izveštava Rojters pozivajući se na ljude iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i industrijske izvore.

Potrošnja goriva se oporavila od pada izazvanog pandemijom 2020. i trebalo bi da ove godine premaši nivo iz 2019, čak iako cene dostižu rekordne vrednosti. Međutim, visoke cene nagrizaju projekcije globalnog rasta za 2022. i podstiču očekivanja da će rast dodatno usporiti u 2023.

OPEK treba u julu zvanično da objavi svoju prvu prognozu o potražnji nafte za 2023. Tržišta s velikim interesovanjem iščekuju njegove projekcije, zajedno sa prognozom Međunarodne agencije za energiju (IEA), radi procena kako bi dalja OPEK-ova politika proizvodnje mogla da se razvija.

Delegat iz OPEK-a i jedan industrijski izvor upoznat sa razmišljanjem tog naftnog kartela rekli su Rojtersu da se u 2023. očekuje rast svetske tražnje za naftom od 2,0 miliona barela dnevno (bpd) ili čak manji. To je porast od samo 2,0 posto u odnosu na povećanje od 3,36 miliona barela dnevno koje se predviđa za 2022. godinu.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

"Čak i ako je to povećanje od samo 1,0 milion barela dnevno u odnosu na ovu godinu, to je i dalje rast“, rekao je neimenovani delegat iz OPEK-a o izgledima za sledeću godinu, dodajući da zvanična prognoza treba da bude objavljena u mesečnom izveštaju 12. jula.

IEA, koja savetuje zapadne vlade o energetskoj politici, daće svoju prvu procenu potražnje za 2023. u sredu, rekao je portparol te međunarodne organizacije.

"Cena od 120 dolara razara tražnju"

OPEK pažljivo prati tržišne signale kako visoke cene goriva ne bi imale destruktivno dejstvo na potražnju za naftom.

Jedan visoki zvaničnik u firmi za trgovanje naftom kaže da takođe očekuje niži rast potražnje u 2023. godini jer "nafta s cenom od 120 dolara po barelu razara tražnju", i napominje da se to "već dešava".

OPEK je prvobitno, u izveštaju iz jula 2021, predviđao rast tražnje za ovu godinu od 3,28 miliona bareal dnevno (bpd), kasnije je tu procenu podigao na preko 4,0 miliona bpd, da bi na kraju ponovo revidirao prognozu, ovaj put naniže na 3,36 miliona bpd, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis