Biznis vesti

OPEK+: Držaćemo se plana o postepenom povećanju isporuka nafte

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

21:13

OPEK+: Držaćemo se plana o postepenom povećanju isporuka nafte
OPEK+: Držaćemo se plana o postepenom povećanju isporuka nafte - Copyright TV Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa OPEK+ je saopštila danas da će se držati postojećeg sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje, što je podiglo cene sirove nafte na trogodišnji maksimum, ojačalo inflatorne pritiske i strah da će ekonomski oporavak od pandemije zemalja potrošača biti ugrožen.

Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima s Rusijom na čelu, tzv. alijansi OPEK+, veliki potrošači poput, Sjedinjenih Država i Indije, uputili su apel da dodatno povećaju isporuke "crnog zlata" na tržište nakon što je cena nafte ove godine skočila za više od 50 posto.

Grupa OPEK+ je "ponovo potvrdila plan prilagođavanja proizvodnje" koji je ranije dogovoren i prema kojem će u novembru povećati proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd), navodi se u saopštenju alijanse, objavljenom nakon onlajn razgovora ministara energetike, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Hakon Mosvold Larsen

 

Sirova severnomorska nafta Brent je nakon ove objave ojačala iznad 81 dolara po barelu.

"Pratićemo situaciju, pošto znamo da potražnja obično pada u četvrtom kvartalu... naši planovi o povećanju (proizvodnje) nisu ravnomerni, i gledaćemo kakva je izbalansiranost tržišta", izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Jedan izvor iz OPEK+ je rekao Rojtersu uoči današnjeg ministarskog sastanka da se alijansa suočila s pritiskom da brže poveća proizvodnju, ali je dodao: "Strahujemo od četvrtog talasa korone, niko ne želi da povlači velike poteze".

Zemlje u okviru OPEK+ su se u julu dogovorile da povećavaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno svakog meseca najmanje do aprila 2022. godine, čime bi postepeno vratile na tržište 5,8 miliona barela dnevno u odnosu na ograničenja uvedena prošle godine tokom najgoreg udara pandemije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis