Biznis vesti

Proizvođači nafte postigli dogovor o povećanju proizvodnje

Komentari

Autor: Fonet

18/07/2021

-

23:42

Proizvođači nafte postigli dogovor o povećanju proizvodnje
Proizvođači nafte postigli dogovor o povećanju proizvodnje - Copyright AP Photo/Hasan Jamali, File

veličina teksta

Aa Aa

Najveći proizvođači nafte postigli su danas dogovor da povećaju proizvodnju kako bi došlo do pada cena tog energenta i smanjenja pritiska na svetsku ekonomiju.

Članice Opeka i najveći partneri te organizacije, kao što je Rusija, odlučili su da od avgusta povećaju ponudu, nakon što su cene nafte dostigle najveći nivo u poslednje dve i po godine, preneo je BBC.

Očekuje se da će njihova odluka doprineti da na pumpama pojeftini gorivo, čija je cena u poslednje vreme značajno uvećana, jer je nafra tipa Brent ove godine poskupela 43 odsto.

Prošle godine članice Opeka i njihovi najveći partneri smanjili su dnevnu proizvodnju za rekordnih deset miliona barela, jer je zbog pandemije potražnja bila značajno smanjena, a cene su pale.

Ove godine, međutim, cena nafte počela je ubrzano da raste jer su ekonomije počele da se otvaraju, a to je u nekim zemljama prouzrokovalo rast inflacije i postalo je pretnja globalnom oporavku.

Po novom dogovoru, članice Opeka i njihovi partneri če od avgusta do kraja godine uvećati proizvodnju i ponudu za dva miliona barela dnevno, što bi trebalo da doprinese stabilizaciji tržišta i padu cena.

Zamenik premijera Rusije Alekandar Novak rekao je televiziji "Rusija 24" da su svi bili konstruktivni i da je postignut konsenzus.

Iako pandemija još nije završena, zahvaljujući vakcinaciji potražnja za naftom u celom svetu je sve veća kako se u saobraćaju povećava broj automobila i aviona.

Zbog toga je veoma važno da mi pokažemo odgovornost i da omogućimo nesmetan oporavak svetske ekonomije, rekao je Novak.

Komentari (0)

Biznis