Fokus

Odnosi sve "hladniji": Saudijska Arabija i UAE odbili razgovor sa Bajdenom

Komentari

Autor: Guardian, Euronews Srbija

10/03/2022

-

08:53

Odnosi sve "hladniji": Saudijska Arabija i UAE odbili razgovor sa Bajdenom
Odnosi sve "hladniji": Saudijska Arabija i UAE odbili razgovor sa Bajdenom - Copyright profimedia/Ammar Abd Rabbo, SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD, AP/Matt Brown, Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili su razgovor sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pošto su SAD i njeni saveznici pokušavali da obuzdaju skok cena energenata izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kako prenosi "Vol strit žurnal", pozivajući se na zvaničnike Bliskog istoka i SAD, i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman i šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan iz UAE nisu želeli da razgovaraju sa Bajdenom nakon zahteva SAD da se pregovara.

"Očekivao se telefonski poziv, ali to se nije dogodilo", rekao je američki zvaničnik o planu da razgovaraju saudijski princ Muhamed i Bajden.

"Vol strit žurnal" je, međutim, izvestio da je Bajden 9. februara razgovarao sa 86-godišnjim ocem princa Mohameda, kraljem Salmanom. Oni su potvrdili strateško i ekonomsko partnerstvo, a Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo je da će poziv Bajdena i šeika Mohameda biti pomeren, piše Gardijan.

Prošle nedelje, OPEK+, koji uključuje Rusiju, odbio je da poveća proizvodnju nafte uprkos zahtevima Zapada.

Izveštaji o zastoju u komunikacij sa Saudijskom Arabijom stižu u trenutku kada Bajdenova administracija nastoji da poveća snabdevanje naftom nakon što je u utorak formalno zabranila uvoz ruske nafte, gurajući cene nafte na 130 dolara po barelu, što je najviši nivo u poslednjih 14 godina.

Dve zalivske zemlje smatraju se jedinim globalnim dobavljačima koji imaju kapacitet da pumpaju više nafte kako bi ublažili skok cena.

AP Photo/Hasan Jamali, File

 

Međutim, SAD su prvi put u nekoliko godina uspostavile diplomatske razgovore sa Venecuelom, ruskom saveznicom, koja ima najveće svetske rezerve nafte. Venecuela je sada oslobodila najmanje dvojicu Amerikanaca iz zatvora u očiglednom gestu dobre volje prema Bajdenovoj administraciji kao mogućem uvodu u povećanje proizvodnje kako bi se ublažio skok cena.

Takođe, gotovo nijedna arapska država nije se oglasila protiv Rusije ili Ukrajine, sa izuzetkom Libije i Sirije, koje su na suprotnim stranama.

Iako su na naftnom tržištu zemlje Bliskog istoka tradicionalno partner SAD, u poslednjih nekoliko godina, izgleda da su ti odnosi zahladneli u korist Rusije. 

Kada su u pitanju UAE, odnosi te zemlje sa SAD su se pogoršavali svakom novom odlukom američke administracije. Eskalacija se desila prošlog decembra kada su UAE suspendovale pregovore sa SAD u vezi sa kupovinom F-25 aviona, zbog toga što je Vašington uslovljavao njihovu upotrebu. 

Ni odnosi sa Saudijskom Arabijom nisu mnogo bolji. To je moglo da se primeti 2018. godine, nedugo nakon što je novinar Džamal Kašogi misteriozno ubijen, za šta se smatra da su krivi agenti Saudijske Arabije koji su radili direktno po naredbama princa Mohameda bin Salmana. 

AP/Natacha Pisarenko

 

Saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman razgovarao je prošle nedelje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i naveo da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

Princ je ponovio želju Saudijske Arabije da se održi stabilnost tržišta nafte i naglasio ulogu OPEK+ u održavanju ravnoteže, naglasivši da je neophodno da se poštuju sporazumi u okviru ove grupe, prenosi Rojters prema izveštaju saudijskih državnih medija.

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet