Biznis vesti

Međunarodna agencija za energetiku će pustiti naftu iz svojih rezervi na tržište

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

12:38

Međunarodna agencija za energetiku će pustiti naftu iz svojih rezervi na tržište
Međunarodna agencija za energetiku će pustiti naftu iz svojih rezervi na tržište - Copyright TV Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) spremna je da isporuči na tržište više nafte iz svojih rezervi, izjavio je danas šef te organizacije Fatih Birol, dodajući da će IEA takođe izaći u javnost sa akcionim planom za smanjenje ubrzanog rasta cena nafte.

"IEA je prošle nedelje odlučila da pusti u promet naftu iz naših rezervi, imamo mnogo zaliha... Ovo je naš prvi odgovor, ako bude potrebe možemo da isporučimo i dodatne količine nafte tržištima", rekao je Birol na jednoj energetskoj konferenciji u Parizu, prenosi Rojters.

Najavio je takođe da će IEA sledeće nedelje, kao što je to uradila za gas, izaći s akcionim planom od deset tačaka kako bi se smanjio udar rastućih cena nafte, posebno u sektoru transporta.

Američki predsednik Džo Bajden je uveo u utorak momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata u znak odmazde za napada Rusije na Ukrajinu, što je naišlo na snažnu podršku američkih glasača i poslanika, iako će taj potez dovesti do povećanja cene energenata u SAD, navodi Rojters.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis