Evropa

Zaharova traži da SAD objasne svetu biološke laboratorije u Ukrajini, EU i SAD: lažne tvrdnje

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

11:32

Zaharova traži da SAD objasne svetu biološke laboratorije u Ukrajini, EU i SAD: lažne tvrdnje
Marija Zaharova - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas zatražila od Sjedinjenih Država da objasne svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove. Odgovor je stigao od EU i SAD. Portparol Unije Peter Stano tvrdnje Moskve ocenio kao nekredibilne, dok iz SAD stiže poruka da su u pitanju lažne tvrdnje.

"Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti SAD u toj istočnoevropskoj državi", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

"Juče je Viktorija Nuland (pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove), u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno, kako ih nazivaju, ovih istraživanja. I ona je izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da su SAD preduzimale sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija TASS.

Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

"Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti SAD na ukrajinskom tlu", poručuje Zaharova.

EU: Optužbe Moskve o biološkom programu Ukrajine nekredibilne

Evropska unija saopštila je danas da sumnja u kredibilitet tvrdnji ruske Vlade da je otkrila vojni biološki program u Ukrajini, rekavši da je Moskva i u prošlosti širila dezinformacije o biološkom oružju.

"Kredibilitet informacija koje pruža Kremlj je generalno veoma sumnjiv i nizak", izjavio je portparol EU Peter Stano, prenosi Rojters.

"Imamo evidenciju ruskih dezinformacija i promovisanja manipulativnih narativa o biološkom oružju i navodnim tajnim laboratorijama'''', rekao je on i dodao da EU nije upoznata ni sa jednom ukrajinskom laboratorijom koja nije usklađena sa međunarodnim normama.

Bela kuća: Lažne tvrdnje Rusije o biološkom oružju SAD

Bela kuća je danas saopštila da su lažne tvrdnje Rusije o navodnoj umešanosti SAD u laboratorije sa biološkim oružjem i razvoj hemijskog oružja u Ukrajini.

"Mi smo upoznati sa lažnim tvrdnjama Rusije u tom smislu", navela je predstavnica za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Ona je dodala da Rusija možda priprema teren za upotrebu biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini, ali nije navela dokaze za to.

Rusija je poslednjih dana optuživala Ukrajinu da pokušava da razvije biološko ili nuklearno oružje, a Kremlj je danas poručio da Vašington mora da objasni ukrajinske laboratorije za biološko oružje.

Portparol ukrajinskog predsednika je ponovio da Ukrajina striktno negira bilo kakvu sličnu tvrdnju.

Kako navodi TASS, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni "ne dopadnu" u ruke ruskih snaga.

Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri Ministarstvu odbrane SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa