Biznis vesti

Nova odluka Vlade Srbije: Produžena zabrana izvoza evro dizela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

15:13

Nova odluka Vlade Srbije: Produžena zabrana izvoza evro dizela
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije produžila je na današnjoj sednici odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 do 31. oktobra, s ciljem sprečavanja moguće štete po privredu i građane, navedeno je u saopštenju posle sednice. 

Kako se navodi, Republika Srbija raspolaže dovoljnom količinom te vrste dizela, a zabrana izvoza je dodatna mera zaštite potrošača i tržišta.

Kada je reč o ostalim odlukama, Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju Programa o rasporedu i korišćenju subvencija za podršku u radu domaćih prevoznika tereta u drumskom saobraćaju zbog nastale štete u poslovanju prouzrokovane ratnim dejstvima u Ukrajini.

"Subvencije su namenjene domaćim preduzećima čiji su vlasnici i vozači kamiona i poseduju samo te kamione za rad i prevoz tereta, a koja su uništena ili oduzeta na teritoriji Ukrajine. Subvencije nisu namenjene velikim preduzećima koja u vlasništvu imaju veliki broj kamiona", ističe se u saopštenju. 

Kako se dodaje, imajući u vidu neophodnost funkcionisanja prevoza tereta, kako u domaćem, tako i međunarodnom prevozu, kao važne privredne grane "potrebno je obezbediti sredstva za očuvanje privredne aktivnosti u ovoj oblasti i rad privrednih subjekata, čije je poslovanje, usled ratnih dejstava u Ukrajini, pretrpelo izuzetne gubitke i dovelo u pitanje kontinuitet poslovanja domaćih prevoznika u ovoj oblasti privrede". 

Članovi vlade doneli su takođe i odluku o dodeli novčanih priznanja u iznosu od po 20.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) sportisti Petru Milenkoviću i njegovom treneru Vladanu Milidragoviću za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – powerlifting održanom u Tbilisiju, u Gruziji.

Komentari (0)

Biznis