Biznis vesti

Protok gasa ka istoku Evrope preko gasovoda Jamal na nuli

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

17/10/2022

-

12:40

Protok gasa ka istoku Evrope preko gasovoda Jamal na nuli
Protok gasa ka istoku Evrope preko gasovoda Jamal na nuli - Copyright EPA/MAXIM MALINOVSKY

veličina teksta

Aa Aa

Protok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa iz Nemačke do Poljske pao je danas na nulu, pokazuju podaci Gaskejda, nemačkog operatera gasovoda, dok su isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine ostale stabilne.

Izlazna količina gasa na cevovodu Jamal na mernoj koti Malnov, na nemačkoj granici, izosila je nula kilovat-sati (kWh) na sat jutros u 6:00 časova po centralnoevropskom vremenu, u odnosu na 648.230 kWh/h u 5:00 časova, prema podacima Gaskejda, prenosi Rojters.

Nominacije za isporuku ruskog gasa u Slovačku kroz Ukrajinu preko granične merne stanice Velke Kapušani iznosile su 36,7 miliona kubnih metara, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, podaci su ukrajinskog prenosnog sistema.

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da će danas isporučiti 42 miliona kubnih metara gasa u Evropu preko Ukrajine, u odnosu na 42,4 miliona kubnih metara dnevno u nedelju.

Protok gasa gasovodom Severni tok 1, koji ide preko Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, ostao je na nuli. Gasovod je 31. avgusta zatvoren zbog, kako je tada najavljeno, trodnevnog remonta, ali ni posle tog datuma nije pušten u rad, a Moskva je za tu situaciju okrivila sankcije Zapada i tehnička pitanja. Rusija je saopštila da nije u mogućnosti da ponovo pokrene taj gasovod, koji je u međuvremenu oštećen u eksplozijama za koje se sumnja da su akt sabotaže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis