Biznis vesti

Cena gasa približava se rekordu iz oktobra - premašila 1.800 dolara

Komentari

Autor: Tanjug / Tass

21/12/2021

-

09:37

Cena gasa približava se rekordu iz oktobra - premašila 1.800 dolara
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi nastavlja rast premašivši jutros nivo od 1.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od oktobra, prema podacima sa londonske ICE berze. Januarski fjučersi gasa na holandskom TTF čvorištu skočili su na otvaranju današnjeg trgovanja na 1.803 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 154,35 evra po MWh, izveštava Tass. U oktobru je cena gasa u jednom trenutku dostigla rekordnih 2.000 dolara za 1.000 kubika.

Ruski gasni holding Gasprom nije rezervisao za 21. decembar kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal Evropa koji prolazi preko Poljske.

Zbog toga je jutros obustavljen fizički dotok gasa u Nemačku preko tog cevovoda.

Obustavljen tranzit preko Jamala

Tranzit ruskog gasa u Nemačku preko gasovoda Jamal-Evropa obustavljen je jutros, prema podacima nemačkog operatera energetske mreže Gaskejda.

Protok gasa tim gasovodom, koji je glavna tranzitna ruta za ruski gas u Evropu, zaustavljen je nakon pada količine isporuka od subote, prenosi Rojters.

Ruski gasni div Gasprom nije za danas rezervisao kapacitete za izvoz gasa preko gasovoda Jamal Evropa, dodaje se u informaciji.

Cene gasa su značajno porasle prošlog četvrtka, sa minimalnih 1.450 dolara na iznad 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara. Takav skok mogao bi biti povezan sa izjavama čelnika nemačke Federalne mrežne agencije Johena Homana da odluka o sertifikaciji gasovoda "Severni tok 2" verovatno neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis