Biznis vesti

Cene gasa u Evropi porasle za 10 odsto: 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

19:26

Cene gasa u Evropi porasle za 10 odsto: 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa u Evropi skočile su danas za oko 10 odsto nadmašivši 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra, javlja agencija Tass. Prema podacima ICE berze u Londonu, cena januarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu uzletela je na 1.705 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 145,9 evra po MWh.

Istovremeno, Raša tudej prenosi da je popunjenost kapaciteta skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj pala ispod 60 odsto prvi put posle nekoliko godina, pozivajući se na izjavu Sebastijana Bleškea, izvršnog direktor nemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa, INES.

Bleške je, kako se navodi, rekao za list Handelsblat da je popunjenost kapaciteta trenutno oko 59 odsto, što je “istorijski nizak nivo“ u odnosu na prethodne godine.

"Pošto prava zima tek dolazi, sa relativno malim rezervama svakako treba postupati obazrivo", naveo je Bleške, upozorivši da "ako bi se gas iz skladišta povlačio isto kao sada, stopa popunjenosti u februaru postati veoma niska".

Prema Handelsblatu, nemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se sprečila isključenja struje u februaru.

Prema rečima Bleškea, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, kupovina gasa će biti "definitivno izazov".

Nemačka ima najveći kapacitet za skladištenje prirodnog gasa u EU.

Evropska komisija je u sredu predložila uspostavljanje mehanizma na dobrovoljnoj bazi, po kojem bi zemlje EU mogle zajednički da obavljaju kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.

Evropske cene energenata nastavile su vrtoglavi rast nakon što je Nemačka saopštila da ne očekuje da će u prvoj polovini iduće godine sertifikovati ruski gasovod Severni tok 2, koji bi mogao da obezbedi dodatne isporuke prirodnog gasa kontinentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis