Biznis vesti

"Cena od 500 dolara za hiljadu kubika bila bi uspeh": Stručnjaci o očekivanjima od sastanka Vučić-Putin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

12:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandara Vučića i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se danas u Sočiju. Ovaj sastanak trebalo bi da da odgovor na pitanje - koliko će Srbija plaćati gas od Nove godine. 

 

 

Stručnjaci za Euronews Srbija ocenjuju da bi svaka cena ispod tržišne od 790 dolara za 1.000 kubika bila dobra, a da bi iznos od 500 dolara bio uspeh za Srbiju.  

Putin je na početku sastanka sa srpskim predsednikom u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju izjavio da će Moskva i Beograd naći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa. 

"Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja", rekao je Putin, prenosi Sputnjik. 

On je poručio da će se naći takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za srpske partnere.

"Predsednik Aleksandar Vučić i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović pominjali su cifru od 450 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, a Bajatović je pre desetak dana rekao da se on nada da može biti i niža cena od toga, ali da ne može da precizira. Tečko je reći koja cena će biti postignuta, izjavila je za Euronews Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana".

Putnikovićeva je istakla da je isto koliko i cena, važno i da se postigne dogovor da ne plaćamo penale ako ne iskoristimo sve ili ako povučemo više od onoga što smo dogovorili, jer u ukupnom zbiru to može biti više od same cene.

"Cena gasa je bitna, ali je važno i ono što se dogovori oko povlačenja gasa, jer nama u jednom trenutku treba 10 miliona kubika gasa dnevno, ali kada je hladno, kada krene grejanje, proizvodnja, trebaće nam više", objasnila je Putnikovićeva.

Dva su predloga u opticaju za izračunavanje, a jedna je da 70 odsto bude berzanska cena, a 30 odsto naftna formula i po njoj bismo plaćali 780 dolara za hiljadu kubika. Druga je obrnuta, po koj bi 30 odsto bila tržišna cena, a 70 odsto naftna formula po koj bi hiljadu kubika bilo oko 510 dolara.

"Naftna formula bi bila najbolja za Srbiju, iako je nafta poskupela i do 80 dolara je barel, ali se ona usklađuje sa cenom u poslednjih devet meseci, na osnovu cene nafte i još nekih skrivenih parametara. Sigurno je moguće da se dogovori veći obim isporuke i mislim da to nije uopšte upitno. Gaspormu je stalo da koristi Balkanski tok i za potrošnju u Srbiji i za neke buduće potrošnje veće u BiH, Republici Srpskoji i razmišlja se od gradnji gasovoda i ka Makedoniji, Kosovu i možda prema Crnoj Gori#", rekla je Putniković.

Euronews TV

Urednica "Energije Balkana" je istakla da je kapacitet gasovoda iz Bugarske ka Srbiji 15,7 milijardi kubnih metara godišnje, a da smo mi trošili nepune tri ove godine.

"Do kraja godine TE u Pančevu bi trebalo da počne da radi, da proizvodi i struju i toplotnu energiju i najavljuje se gradnja još nekih. Petrohemija bi trebalo da krene sa proizvodnjom, a kao sirovinu koristi gas, tako da će nam trebati više tog energenta", napomenula je Putniković.

Ona je objasnila i razloge zbog kojih je Srbija morala da uveze gas za toplanu u Novom Sadu, iako su nadležni tvrdili da ga u Banatskom dvoru ima dovoljno.

"Iz skladišta može dnevno da se izvuče pet miliona kubika gasa i nije bitno što ga tamo ima i do 400 miliona kubnih metara, ali takva je tehnologija. Pošto dnevno trošimo 10 kubika, bilse su potrebne dodatne količine. Zato je važno što će se graditi i nova gasna skladišta. Ako imate puno gasno skladište možete da ga prodajete i na berzi kada skoči cena, ako nekom treba. Tada se prave ti pikovi cene", rekla je Putniković.

Ona očekuje da i ukoliko cena bude veća od 270 dolara, koliko sada plaćamo, što je izvesno, za građane je dobro da do kraja grejne sezone neće biti povećanja, a očekuje da će se sledeće godine cene normalizovati. Putnikovićeva je rekla i da ne očekuje dugogodišnji ugovor, već da će nova cena će biti okvirna za jednu godinu. Investitori znaju da je svuda poskupeo gas, ali d aSrbija ima neku vrstu specijalnog tretmana i sigurne isporuke, jer ne zavisi od tranzita preko Ukrajine.

"Mi smo o ceni gasa na berzi koja sve plaši, počeli da razmišljamo letos, jer je počela da raste cena. Evropljani su se uljuljkali, jer je bila pandemija prošle zime i nije radila privreda i nisu napunili skladišta, a pošto su se uplašili predstojeće zime počeli su da nabavljaju veće količine gasa. U međuvremenu je i Kina pokrenula svoju privredu, ak i Indija i Japan, koji i inače troše ogromne količine gasa. Na azijskom tržištu on je skuplji, pa je ta cena u Aziji ustvari povećala cenu na evropskim berzama", objašnjava Putniković.

Ona napominje i da je, ako što se moglo i očekivati, na berzama bilo puno spekulacija i mgoućnosti da se napravi veći privid potrašnje da bi cena skočila., a u jednom trenutku je dostigla 2.000 dolara za hiljadu kubika. 

Ćulibrk: Privreda će trošak prebaciti na cene

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk smatra da bi sve što je ispod tržišne cene bilo na neki način povoljnije, ali ne veruje da će se ta odluka o ceni doneti danas.

"Početkom oktobra je bila delegacija vlade Rusije u poseti Srbiji, i tada je ministar Popović rekao da je razgovarano o novom dugoročnom ugovoru. Ti pregovori sigurno traju već duži period vremena. Spominje se nova formula kojom se utvrđuje cena gasa", rekao je Ćulibrk.

Dodaje da je situacija slična i sa svim drugih berzanskim proizvodima - da je FAO indeks hrane najveći u poslednjim godinama, a da su i čelik i bakar takođe poskupeli.

"Oporavak nakon pandemije koronavirusa je bio brži nego što se ranije očekivalo i MMF je samo ove godine dva ili tri puta podizao svoje projekcije rasta naviše. Veća je potreba za sirovinom, energijom i radnom snagom. Imate sa jedne strane neizvesnost što se tiče snabdevanja, jer veća tražnja to podrazumeva", kaže Ćulibrk.

Kako je sada servirano, kaže Ćulibrk, cena od 500 dolara bi bila uspeh.

"Mi smo do sada plaćali 270 dolara. Poskupljenje sa 270 na 500, ako trošimo tri milijarde kubika godišnje, razlika u ceni je oko 700 miliona dolara, koje će na kraju morati da plate potrošači i privreda. Privreda će trošak prebaciti na cene, što znači da bi inflacija sledeće godine mogla da bude mnogo veća od projekcija na kojima je budžet pravljen, i to će na kraju morati opet da plate građani", rekao je Ćulibrk.

On je napomenuo da Srbija na neki način može da računa na povoljniju cenu od tržišne i zbog energetskog sporazuma, koji je podrazumevao da se tržišni paket u NIS-u proda Gaspromu za 400 miliona evra. Smatra da verovatno i ruska strana ima u vidu da nisu platili punu cenu, kao i to da je izgrađen Turski tok, pa je Srbija postala tranzitna zemlja, tako da je na neki način postala mnogo važnija kao partner u snabdevanju EU gasom.

Jedna od najvećih zamerki Brisela je da Srbija ne prilagođava svoju politiku onoj koju vodi EU, na evropskom putu. Međutim, Ćulibrk ukazuje na to da, dok ne bude izvesno da će Srbija ući u EU, ne bi trebalo uvoditi bilo kakve sankcije, niti prekidati Ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, zbog kog i strani investitori dolaze u Srbiju da bi pravili svoje fabrike.

Euronews TV

Komentari (0)

Biznis