Biznis vesti

Energetska kriza u Evropi: Da li će Putinova odluka značiti "topljenje" cene gasa ili je još prerano

Komentari

Autor: Euronews

29/10/2021

-

20:00

Energetska kriza u Evropi: Da li će Putinova odluka značiti "topljenje" cene gasa ili je još prerano
Energetska kriza u Evropi: Da li će Putinova odluka značiti "topljenje" cene gasa ili je još prerano - Copyright EPA/ CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Posle naloga predsednika Rusije Vladimira Putina da pusti dodatne količine gasa za EU, cene ovog energenta su u blagom padu. Taj potez je mnogima doneo olakšanje i nadu, ali stručnjaci kažu da kriza ipak ne može da se reši tako brzo. Do 8. novembra bi Rusija trebalo da napuni svoja skladišta, pa je Gaspromu rečeno da pusti dodatne količine gasa za EU i počne sa dopremanjem gasa u Austriju i Nemačku posle tog datuma. 

Predsednik Putin je rekao da će to omogućiti da Rusija ispoštuje ugovore i da obezbedi nesmetano snabdevanje gasom njenih evropskih partnera ove jeseni i zime. Naglasio je i da će time situacija u Evropi biti normalizovana. Bitno je naglasiti da EU iz Rusije uvozi oko 40 odsto ukupne količine potrebnog gasa, a cena ovog energenta u Evropi u proteklih nedelja naglo je porasla zbog velike potražnje tokom naglog oporavka od pandemije koronavirusa.

Bilo je evropskih zvaničnika koji su tvrdili da Rusija namerno odlaže isporuku gasa kako bi naterala Nemačku i čelnike EU da ubrzaju izdavanje dozvole za početak rada Severni tok 2. Dok zvanični Berlin očekuje da iz kompanije koja je gradila gasovod dobije dozvole koje zahteva nemačko energetsko regulatorno telo Putin najavljuje da je Rusija spremna da počne sa isporukom gasa za Evropu preko Severnog toka 2. 

Zdravković: Moguća samo kozmetička promena

Putinova izjava mnogima je donela olakšanje, ali i nadu da bi cena gasa mogla da počne da se topi početkom novembra. Eneregtičar Miloš Zdravković, međutim, smatra da će ova odluka samo "kozmetički uticati na cene ovog energenta".

"Taj potez više predstavlja rusku propagandu nego mogućnost da se reši ekonomska kriza. Niti Rusi imaju dovoljno gasa, niti je dovoljna propusna moć da se relaksira snabdevanje u Evropi. Čak i kada bi hteli da ga puste preko Ukrajine ne bi mogla brzo i lako da se reši ova situacija. Psihološki će možda ovo uticati na pad cene, ali niko ne može reći koliko i kada", smatra Zdravković.

U jednom trenutku cena gasa je "poletela" ka 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, a najviša cena koja je postignuta je 1.973 dolara. Trenutno je ona oko 1.300 dolara. 

"Srbija je jedna od zemalja koja je, uz Tursku, imala najjeftiniji gas u Evropi od oko 270 dolara, ali više ne možemo očekivati tako nisku cenu. Računica koja je korišćena ranije za izračunavanje cene se više ne koristi i verujem da nikada više neće biti postignute one vrednosti za koje smo ranije kupovali gas", kaže Zdravković.

Bajatović: Bez Rusije nema rešenja 

Kada je reč o Srbiji, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je izjavio da je "Balkanski tok" urađen "ispod radara" i u tišini, iako je bilo raznih pritisaka poput pisama Stejt departmenta. Međutim, kaže da se sve dobro završilo, jer je ekonomija pobedila politiku. 

On je na međunarodnoj stručnoj konferenciji o održivoj tranziciji gasnog sektora zapadnog Balkana u organizaciji potrala "Energija Balkana" izrazio nadu da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete ruskom predsedniku Putinu 25. novembra dogovoriti dugorični sporazum o snabdevanju gasom i dodao da to nije samo pitanje tržišta nego i politike.

"Moramo da shvatimo da rešenje za snabdevanje Evrope gasom ne postoji bez ruskog gasa, bar do 2035. ili 2040. godine. Mislim da su se tu evropske birokrate preigrale. Glavno pitanje danas nije koliko koštaju gas i električna energija, nego da li ih ima. Bezbednost snabdevanja mora da bude uračunata u buduće pregovore“, rekao je Bajatović.

On je rekao da će Srbija do kraja godine potrošiti 22 odsto više gasa nego što su iskazane potrebe javnog sektora i privrede.

Moldavija ne može da plati tri puta skuplji gas

U međuvremenu pojedine zemlje su počele da traže alternativne načine snabdevanja, pa je za Moldaviju krenuo gas iz Ukrajine. Tako se ova zemlja pridružila grupi dobavljača koji nude pomoć Moldaviji, koja kaže da je dovedena u bezizlaznu situaciju zbog odluke Moskve da utrostruči cenu svog gasa.

Rojters je preneo da je Rusija zapretila prekidom isporuka gasa ovoj državi zbog neplaćenih računa i spora oko budućih cena, što Evropska unija i saveznici prozapadno orijentisane moldavske vlade tumače kao "političku ucenu".

Moldavija je saopštila ove nedelje da Rusija traži 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, u odnosu na 250 dolara iz ranijeg ugovora koji je istekao u septembru, što ova zemlja ne može da plati. Industrije u Moldaviji su već prisiljene da ograniče proizvodnju kako bi se sačuvao gas za domaćinstva, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Biznis