Biznis vesti

Vučić sa Putinom o gasu: Razgovaraćemo o tri stvari, nadam se najboljem

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

13:29

Vučić sa Putinom o gasu: Razgovaraćemo o tri stvari, nadam se najboljem
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje cene gasa, o čemu će u Rusiji razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom, mnogo komplikovano i da će tamo raspravljati tri stvari - cenu, dužinu ugovora i fleksibilnost.


Na pitanje da li postoji šansa da zatraži od Putina cenu gasa van berze, Vučić je kazao da se cena na berzi računa na dnevnom nivou u Holandiji i da je ona danas između 965 i 942 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, a da Srbija Rusiji gas plaća 270 dolara.

"Tri stvari treba da rešavamo sa Putinom - cenu, dužinu ugovora, fleksibilnost. Jer mi smo 2012 trošili 1,1 milijardi kubnih metara gasa, danas 2,5 i moramo da dobijemo količine gasa od preko tri milijarde. Ali moramo da imamo i fleksibilnost jer moramo da gradimo skladišta da ne bi kupili tri milijarde koje ne možemo da potrošimo, a ako ne kupimo to, moraćemo tih 600 miliona da plaćamo po tržišnoj ceni. Tu je mnogo problema", rekao je Vučić.

Kako je rekao mora da se napravi najbolja varijanta po Srbiju što uopšte nije lako, ali da se nada najboljoj ceni u Evropi.

"Tome se nadam i sa tom željom idem u Moskvu. Da li ćemo uspeti to je druga stvar", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Biznis