Biznis vesti

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama

Komentari

Autor: Zlatica Radović

30/06/2021

-

07:12

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama
Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Krave rase holštajn, ovce, telad, rasni lipicaneri, budući rod pšenice i maline, bilbordi, ulje na platnu, kožna garnitura, ali i dukati i zlatnici, narukvica sa brilijantima, samo su neke od pokretnih stvari koje su pojedinci i firme u Srbiji založili kako bi garantovali da će vratiti pozajmicu ili dug. Ono što je hipoteka za stan, to je zaloga za pokretne stvari.

U Registar založnog prava Agencije za privredne registre na kraju prvog kvartala ove godine bilo ih je upisano 185.171, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja iznosila je 85,3 milijardi evra.

Pexels

 

U 2020.godini je registrovano 10.106 založnih prava, kojima su obezbeđena potraživanja u iznosu od 9,7 milijardi evra. Najčešči registrovani predmeti zaloge prošle godine bila su vozila, čak 29,57 odsto, od čega su poljoprivredna bila 9,63 odsto. Svaka četvrta zaloga odnosila se na mašine i opremu (25,7 odsto), a na životinje 19,9 procenata. Prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava čine 15,5 odsto, a pokretne stvari, koje ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija 9,3 odsto.

"Dužnici su uglavnom bili privredna društva sa 46,9 odsto, pojedinci sa 41,8 i preduzetnici sa 10 procenata, dok ostatak spada u ostala lica. U 88,3 odsto založnih prava, zalogodavci su istovremeno i dužnici obezbeđenog potraživanja", navode u Agenciji za privredne registre.

Poverioci su tokom prošle godine u najvećoj meri bile banke, sa 61 odsto, privredna društva sa 13 odsto, a među poveriocima je i Poreska uprava sa dva odsto.

U registru i seno i slama

Od poljoprivrednih kultura najčešći predmet zaloge je godišnji rod, pa je tako u registar upisana i jabuka i oblačinska višnja, 50.000 kilograma breskve sorte romstar, rod kupine, šljive, suncokreta, pšenice, ali se upisuje i hrana za životinje, poput i sena i balirane slame. 

APR od 2005. godine vodi Registar založnog prava, kao jedinstvenu, elektronsku bazu podataka o založnim pravima na pokretnim stvarima i pravima i ugovorima o prodaji sa zadržavanjem prava svojine do isplate cene u potpunosti. U Registar se upisuju i sve promene registrovanih podataka, zabeležbe o započetom postupku namirenja, zabeležbe spora, kao i zabeležbe podataka o drugim činjenicama i dokumentima koji su od značaja za pravni promet, a koje su u vezi sa registrovanom zalogom, odnosno ugovorom o prodaji.

Predmet zaloge mogu biti vozila, mašine, oprema, prava na udelima u privrednim društvima, pravo potraživanja zalogodavca prema njegovom dužniku, umetnička dela, životinje, nakit i ostale vredne, pokretne stvari. Hipoteka na nepokretnostima nije predmet registracije u ovom registru i ona se vodi u Republičkom geodetskom zavodu.

profimedia

Predmet zaloge su i traktori, ali i sve poljoprivredne kulture, pa čak i slama

"Založno pravo se stiče upisom u Registar zaloge i na osnovu njega založni poverioci stiču pravo prvenstva u namirenju svog potraživanja iz vrednosti založenog predmeta, u slučajevima kada zalagodavac svoj dug ne izmiri u roku. Pravo prvenstva poverioca, koji je svoje založno pravo registrovao, određuje se prema vremenu prijema registracione prijave za upis založnog prava", navode u APR.

Registracijom založnog prava na pokretnoj stvari ili pravu, zalogodavac obezbeđuje svoja novčana potraživanja, a u slučaju da dužnik svoju obavezu ne izmiri o dospelosti, odnosno u roku, poverilac ima pravo da pokrene postupak vansudskog ili sudskog namirenja u cilju namirenja svog potraživanja iz vrednosti predmeta zaloge.

U APR napominju da založno pravo nastaje zaključenjem ugovora (ugovorno založno pravo), u izvršnom postupku - sporazumom pred sudom, prinudnim izvršenjem na osnovu izvršne ili verodostojne isprave (sudsko založno pravo) i u poreskom postupku, u postupku poreske kontrole, prinudne naplate poreske obaveze ili postupku odlaganja plaćanja poreske obaveze po zahtevu poreskog obveznika (zakonsko založno pravo).

Preporuka za vas

Izmene Zakona o ličnoj karti: Stanodavci strahuju od tuđih dugova, stanari od skuplje kirije
Za kvadrat u Beogradu 2.000 evra: Tržište nekretnina na vrhuncu, pet lokacija najtraženije

Komentari (0)

Biznis