Biznis vesti

Lagard: Podizanje kamata se mora nastaviti i po cenu recesije

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

11:25

Lagard: Podizanje kamata se mora nastaviti i po cenu recesije
Kristin Lagard - Copyright AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) mora da nastavi da podiže kamatne stope kako bi se izborila s inflacijom, čak i ako se verovatnoća recesije u evrozoni poveća, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard u današnjem intervjuu za letonski dnevnik Delfi.

"Naše opredeljenje je stabilnost cena i to moramo da ostvarimo koristeći sve alate koje imamo na raspolaganju. Odlučni smo da učinimo ono što je neophodno da inflaciju vratimo na ciljani nivo od 2,0 odsto“, rekla je Lagardova, ponavljajući u velikoj meri poruku sa prošlonedeljne sednice o monetarnoj politici, prenosi Rojters.

ECB je podigla kamatne stope za ukupno 200 baznih poena na prethodne tri sednice, a tržišta predviđaju niz daljih povećanja koja će ključnu kamatnu stopu od 1,5 odsto 2023. godine dovesti blizu nivoa od 3,0 procenta.

"Naše odredište je jasno, još nismo tamo. Biće daljih povećanja kamate u budućnosti“, rekla je Lagardova ne precizirajući na kom nivou bi podizanje stopa moglo da se završi.

Inflacija u evrozoni je porasla na 10,7 posto u oktobru i očekuje se da će ostati iznad cilja ECB-a od 2,0 procenta do 2024. godine, što povećava rizik od promene ponašanja preduzeća i domaćinstava jer gube poverenje u spremnost ECB da inflaciju vrati pod kontrolu.

"Što duže inflacija ostane na tako visokom nivou, to je veći rizik da se proširi i prodre u sve pore ekonomije“, rekla je Lagardova.

Komentari (0)

Biznis