Biznis vesti

Srpsko-španski forum u Srbiju doveo 17 španskih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

15:20

Srpsko-španski forum u Srbiju doveo 17 španskih kompanija
Srpsko-španski forum u Srbiju doveo 17 španskih kompanija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Poslovni forum Srbija-Španija, koji je danas održan u Beogradu, okipio je oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su "Airbas", "Typsa", "Simens Gamesa", "Caf" i "Azvil".


U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životne sredine.

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ojačaju saradnju i obezbede svetliju budućnost u vremenima geo-političke krize i ekonomske neizvesnosti koja je zadesila svet.

Podsetila je da neke španske kompanije godinama uspešno posluju u Srbiji i da su učestvovale u kapitalnim projektima kao što su novi most na Savi i Koridor 10, te izrazila uverenje da će, nakon Foruma, dve zemlje dodatno podići privrednu saradnju na viši nivo.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da očekuje da će ugovori i sporazumi koji će danas biti potpisani između predstavnika privrede i vlada dve zemlje doprineti da se materijalizuje saradnja između srpskih i španskih kompanija.

"Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići milijardu evra, a naša investiciona saradnja ima ogromnog prostora za razvoj", poručio je Vesović.

Postoji značajan prostor za proširenje i razvoj investicione saradnje dve zemlje, kazao je Vesović, ukazujući na činjenicu da Španija, kao četvrta privreda u EU, nije samo najbolja turistička destinacija u Evropi i druga u svetu, već i zemlja izuzetno visokih tehnologija u oblasti automobilske industrije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

Generalna direktorka Privredne komore Španije Inmakulada Riera poručila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Podsetila je da je Španija do sada uložila oko milijardu evra u Srbiji i pozvala španske i srpske kompanije na još snažniju saradnju i zajedničke projekte.

Momirović: Cilj privući španske kompanije

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović poručio je da je ekonomski cilj Vlade Srbije da privuče što više španskih kompanija, kako bi investirale i razvijale poslovanje na teritoriji naše zemlje.

Momirović je rekao da je strateški cilj Srbije da domaće kompanije nastupe na španskom tržištu. On je izrazio nadu da će ovaj skup doneti konkretne rezultate i nove poslovne ugovore.

"Želim da izrazim nadu da će bilateralni razgovori privrednika koji će uslediti i uspostavljanje kontakata doprineti konkretizaciji interesa, mogućnosti i modaliteta buduće poslovne saradnje, tako da će na sledećem sličnom zajedničkom okupljanju moći da govore o pozitivnim rezultatima koji su u međuvremenu postignuti", rekao je Momirović.

On je poručio da će Vlada Srbije pružiti podršku domaćim privrednicima da nesmetano razvijaju svoje poslovanje, povećavaju konkurentnost i osvajaju tržišta van nacionalnih granica.

Naveo je da je u prethodnih devet meseci ukupna robna razmena u celoj prošloj godini iznosila 912,3 miliona evra, što je, naglasio je, dosadašnji rekord u odnosima dve zemlje.

Prema njegovim rečima, nakon višegodišnjeg beleženja negativnog spoljnotrgovinskog bilansa sa Španijom, ove godine Srbija prvi put beleži suficit od blizu 50 miliona evra.

Forum se realizuje kroz saradnju Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, Privredne komore Srbije i Privredne komore Španije.

Na otvaranju su se prisutnima obratili i monistar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, predsednica Španske konfederacije poslovnih organizacija (CEOE International) Marta Blanko i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome.


Privredne komore Srbije i Španije potpisale su danas u Beogradu, na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, Memorandum o razumevanju za razvoj i jačanje privredne saradnje.

Komentari (0)

Biznis