Biznis vesti

Mali: Izveštaj Stejt departmenta potvrđuje da Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2021

-

14:02

Mali: Izveštaj Stejt departmenta potvrđuje da Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost
Mali: Izveštaj Stejt departmenta potvrđuje da Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Novi izveštaj o fiskalnoj transparentnosti Stejt departmenta, kojim je potvrđeno da Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost, odličan je pokazatelj uspešnosti sprovedenih reformi i potvrda odlične ekonomske politike koja se vodi u Srbiji, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Stejt department ocenjuje fiskalnu transparentnost vlada širom sveta još od 2008. godine, a minimum transparentnosti uključuje zahtev da su budžetski dokumenti javno dostupni, sadržajno kompletni i generalno pouzdani, objavljivanje podataka o javnom dugu, kao i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa vladom i dozvola za eksplotaciju prirodnih bogatstava.

Mali je naveo da je transparentnost budžetskih dokumenata osnov demokratskog društva, jer građani moraju i treba da znaju na koji način se troši njihov novac, saoštilo je Ministarstvo finansija.

Podsetio je da Srbija u odnosu na vreme kada su neki drugi vladali sada i priprema i usvaja budžet kako je propisano, a ne beži ni od usvajanja završnog računa, u kojem su troškovi vidljivi.

"Ova ocena zapravo oslikava uspeh Vlade Srbije, koja je posvećena unapređenju ove oblasti. Osim rasprave o budžetu, mesečnih izveštaja o prihodima i rashodima, javnost se redovno informiše o stanju javnog duga, a između ostalog zahvaljujući zakonskim rešenjima još više se poboljšava poslovno okruženje u zemlji. Takođe, svake godine izrađujemo Građanski vodič za budžet, koji pomaže našim građanima da bolje razumeju na šta se troši novac”, rekao je on.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kaže da ga posebno raduje što je prepoznat napredak Srbije u ovim oblastima, jer od efekata tog procesa kojem je država bila posvećena, koristi imaju i građani i privreda.


“Fiskalna transparentnost nam omogućava da izgradimo još veće poverenje tržišta i osnaživanje ekonomske aktivnosti. Sve to treba da donese korist i privredi i građanima, s ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i stabilnosti, posebno u ovim teškim vremenima zbog krize koja je izazvana pandemijom virusa korona”, naveo je Mali.

Ministar je naglasio da je prepoznata fiskalna transparentnost od nemerljivog značaja za još veći kredibilitet zemlje, posebno kada je u pitanju međunarodno tržište kapitala.

Razvoj finasijskog tržišta


“Za dalji razvoj naše zemlje veoma je važno dalje razvijanje finansijskog tržišta, jer utiče na razvoj proizvodnje, povećanje bruto domaćeg proizvoda i ostvarivanje akumulacije. U poslednje vreme posebno smo posvećeni zelenim projektima, a plan je da naša zemlja po prvi put izda zelene obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu. Na taj način obezbedićemo finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti, što predstavlja neophodnost čitavog sveta, gde se sve više ulaže u zaštitu životne sredine”, naveo je on.

Mali je objasnio da je Srbija uprkos krizi uspela da umanji razorne efekte šokova izazvanih pandemijom virusa korona, odnosno da održi makroekonomsku stabilnost, da svoje obaveze ispunjava u dogovorenom roku, da javni dug drži na stabilnom nivou, ispod 60 odsto BDP-a, koliko je propisano Mastriškim ugovorom.

“Sve ovo je od izuzetnog značaja za privatni sektor i za građane koji imaju čemu da se nadaju, pošto smo transparentnošću, kao i postizanjem i održavanjem makroekonomske i finansijske stabilnosti, poboljšanom fiskalnom disciplinom i zahvaljujući ogromnom napretku kada je u pitanju izmena zakona koji poboljšavaju poslovno okruženje na pravom putu da postignemo veoma visoku stopu rasta ove godine”.

Očekivana stopa rasta u Srbiji je šest odsto, ali biće i veća, do 6,5 procenata, što znači da će biti još više novca za investicije, kao i za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, dodao je Mali.

Takođe, Mali očekuje da će do kraja godine prosečna plata biti oko 600 evra.

Preporuka za vas

Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane

Komentari (0)

Biznis