Biznis vesti

Skupština raspravlja o rebalansu budžeta, početak sednice obeležila rasprava Orlića i opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2022

-

10:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na kojoj bi prema predloženom dnevnom redu glavna tačka trebalo da bude usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu.

Predlog rebalansa je prošle sedmice usvojila Vlada Srbije i njime su predviđeni ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara, a rashodi i izdaci od 1.988,5 milijardi dinara.

Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP-a.

Početak sednice Narodne skupštine obeležila je danas polemika predsednika parlamenta Vladimira Orlića i poslanika opozicionih poslaničkih grupa o sazivanju sednice na čijem dnevnom redu je i rebalans budžeta po hitnom postupku.

Poslanici opozicije pozivali su se na kršenje Poslovnika Narodne skupštine kada je u pitanju brzina sazivanje plenarnog zasedanja koje je u toku.

Početak sednice obeležila rasprava Orlića i opozicije

Šef poslaničke grupe Dveri u parlamentu Boško Obradović je kazao da je sednica sazvana na prečac i da je opozicija onemogućena da podnosi svoje predloge,a samim tim i da na adekvatan način učestvuje u plenumu

Odgovarajući Obradoviću, Orlić je kazao da to nije istina i da su poslanici bili balgovremeno obavešteni o tome šta će se naći na dnevnom redu ove sednice. Kako je rekao, već u četvrtak poslanici su znali da je Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta.

Poslanih Ujedinjenih Janko Veselinović ocenio je da je po sredi, kako je kazao, flagrantno kršenje zakona i poslovnika i dodao da se predsednik Narodne skupštine stara o poštovanju zakona i poslovnika. Dodao je da je opoziciji oduzeta mogućnost zakonodavnog rada i da to cela srpska javnost mora da zna.

Veselinović je kazao da ta poslanička grupa samim tim nije imala vremena da podnese predlog, jer je sednica zakazana 24 časa pre početka zasedanja, a poslanicima je otvorena mogućnost da predložu zakone baš 24 časa pre početka zasedanja.

Odgovarajući Veselinoviću, predsednik Narodne skupštine je kazao da poslovnik nije prekršen i dodao da je ta poslanička grupa predlog za dopunu dnevnog reda predala u roku kraćem od 24 sata i dodao da je jasno da poslanici opozicije sve ovo govore zbog direktnog prenosa.

"Sve je urađeno apsolutno u skladu sa procenom, osim vašeg predloga koji su u odgovoru generalnog sekretara ocenjeni kao neblagovremni, jer jesu. Pogledajte vreme, pa pokažite na konferenciji za štampu da svi ljudi vide šta je laž, a šta je istina", rekao je Orlić.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao je da predsednik već treću sednicu zakazuje kao sednicu po hitnom postupku. "Šta je tačno od ovoga opasnost koja se nadvila nad Srbiju, pa zakazujete sednicu za 24 sata?", upitao je Aleksić. Orlić je odgovarajući Aleksiću kazao de se ne radi se bez razloga rebalans uvek na ovaj način.

"Rebalans podrazumeva zaustavljanje plaćanja i zaključavanje trezora i uvek se rebalans usvaja na ovaj način i kada se završi rebalans, država može da funkcioniše", rekao je Orlić i dodao da su poslanici dobili obaveštenje istog momenta pošto je vlada usvojila predlog i dodao da je dobro što je Aleksić toga svestan. Poručio je opoziciji da se samo dogovore da li je "sednica zakazana suviše rano ili suviše kasno".

Poslanik Poslaničkog kluba Zavetnici Dragan Nikolić Zavetnici pročitao je iz poslovnika da se o "rebalansu budžeta može rasravljati 15 dana po ulasku u skupštinsku proceduru i kazao predsedniku parlamenta da "ne stoji" da je sednica morala da se sazove za 24 sata".

Odgovarajući NIkoliću, Orlić je rekao da je sve u skladu sa Poslovnikom i da je sve što opozicija priča zapravo "za kamere".

Poslanik Poslaničke grupe "Aleksandar Vučić- zajedno možemo sve", Marijan Rističević kazao je da svi koji se bave poljoprivredom znaju da je ovu sednicu neophodno bilo održati po hitnom postupku, jer dok se ne usvoji rebalans ne mogu da budu isplaćeni podsticaji za poljoprivrednike, za šta čeka na hljade poljoprivredmnika koji su podneli zahtev za podsticaj.

Mali: Pet osnovnih razloga za rebalans

Pet je osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budzeta, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar fiansija Siniša Mali predstavljajući rebalans budžeta za ovu godinu i naveo da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

"Koliki je taj rast najbolje pokazuju podaci da je u septemrbru na 2019. godine megavat struje koštao od 38 do 60 evra, a ove godine košta između 327 i 556 evra“, rekao je Mali i dodao da nam zato treba dodatni novac za energente.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kao treći razlog za rebalans naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

"Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata“, rekao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Novac za ovu svrhu će, prema rečima ministra Malog, biti obezbeđen rebalansom.

Mali je naveo da su rebalansom budžeta za 2022. godinu predviđeni ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.709,5 milijradi dinara što je za 192,7 milijardi ili 12,7 odsto više u odnosu na iznos predviđen originalnim budžetom za 2022. godinu.

Na dnevnom redu i privremeni registar građana Srbije zbog pomoći od 5.000 dinara

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i usvajanje zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, na osnovu koga će mladima ovog uzrasta biti uplaćeno po 5.000 dinara pomoći, što bi trebalo da počne 16. decembra. O tome koji su potrebni uslovi za tu pomoć pročitajte u odvojenoj vesti.

Očekuje se i usvajanje Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji predviđa da se penzije za novembar uvećaju za devet odsto.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se i potvrđivanje ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija, od 11. septembra ove godine u iznosu od milijardu američkih dolara, zatim o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu do 79,9 miliona za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke KfW i Republike Srbije za Program „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u nekim opštinama u Srbiji.

Takođe i više predloga za izbor skupštinskih funkcionera, među kojima je i izbor potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta i članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

Komentari (0)

Biznis