Biznis vesti

Vlada donela odluku: Tri potrebna uslova za pomoć od 5.000 dinara za mlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

12:57

Vlada donela odluku: Tri potrebna uslova za pomoć od 5.000 dinara za mlade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara. To je prvi korak ka novoj novčanoj pomoći koji će mladi dobiti u decembru.

Vlada je danas odlučila kako će biti uređen način isplate i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje te novčane pomoći.

Za ovu pomoć potrebno je imati ispunjena tri uslova, a to je da građani imaju od navršenih 16 do navršenih 29 godina na dan stupanja na snagu ovog zakona, da su državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka na portalu Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće im zavedena prijava čiji će status tu moći i da provere, a prijavljivanje će biti omogućeno od 1. do 15. decembra 2022. godine.

Da bi dobili novac, potrebno je da se svi mladi prijave, bez obzira da li su se ranije prijavljivali za pomoć koju je država davala, i da u trenutku prijave imaju važeću ličnu kartu. Istovremeno, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, novac će biti uplaćen bez podnošenja prijave, dakle automatski.

Ovo je treća novčana pomoć mladima

Podsetimo, Srbija je do sada isplaćivala dva puta pomoć mladima. Najpre su mladi starosti od 16 do 29 godina dobili pomoć od 100 evra u februaru, a potom i u junu 2022. godine.

Ponovio je da od 1. novembra sledi povećanje penzija za 9 posto, što će stići početkom decembra, a onda 12,1 posto od 1. januara. Ukupno povećanje biće između 20,2 i 20, 8 odsto zaključno sa januarom. To će iznositi značajno vise od godisnje inflacije, tako da ce penzije manje zaostajati za platama, i prosečna penzija iznosiće 38 000 dinara ili 322 evra, računajuci i poljoprivredne penzije.

Komentari (3)

Dule

05.11.2022 10:46

Bravo. Mladi od 16 + su nam najugroženiji. Još pod maminom suknjom, nit razmišljaju šta će kuvati nit ložiti, nit kako račune platiti. Jedini im problem kada će vikend pa aj u noćni provod. A osnovno školska deca, ona pasu travu sa ulice i žive od vazduha VALJDA.

Ime

07.11.2022 18:28

@Dule - Dule cuti tu samo si ljubomoran😂

Markovic

08.11.2022 06:32

Za mlade a sta ce mo sa onim delom gradjana sto nisu zaposleni sto su na socijalnom sto nemogu da rade sto su bolesni za njih niko nemari i ovo je srbija pa gde cemo ljud stici pola srba ima da pocrka

Biznis