Biznis vesti

Ðedović: Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalno

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

08:47

Ðedović: Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalno
Ðedović: Uvoz struje kontrolisan, povećanja cena biće minimalno - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović izjavila je da je uvoz struje kontrolisan i poručila da će se nastojati da povećanja cene struje i gasa budu minimalna i za privredu i za građane, te da misli da tih povećanja neće biti ove godine.

Ona je za Tanjug rekla da je u oktobru bio dobar rad hidroelektrana i da su do 22. oktobra mogle da rade skoro u punom kapacitetu, te da uopšte nije bilo uvoza struje.

"Nadgledamo dnevnu proizvodnju struje u Obrenovcu. Krajem oktobra smo imali određen uvoz reda veličine od osam do deset miliona evra i do sredine novembra planira se da bude u tom nekom sličnom iznosu", rekla je Ðedović i istakla da je uvoz struje kontrolisan.

Dodala je da cena struje iz uvoza zavisi od berzanske cene na koju ne možemo da utičemo, a što se tiče cena koje plaćaju naši građani i privreda, ona je rekla da će morati da se menja jer "moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete".

Navela je da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi. Dodala je da je država tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu i da će to nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane.

"Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu", rekla je Đedović, a na pitanje da li će to biti pre ili posle Nove godine, odgovorila je da se još uvek radi na tim usaglašavanjima, ali da misli da neće biti ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis