Biznis vesti

Ruski lanac brze hrane postaje internacionalan, umesto Koka-kole u ponudi Dobrej Kola

Komentari

Autor: Euronews, AP

13/11/2022

-

12:24

Ruski lanac brze hrane postaje internacionalan, umesto Koka-kole u ponudi Dobrej Kola
Ruski lanac brze hrane postaje internacionalan, umesto Koka-kole u ponudi Dobrej Kola - Copyright AP Photo/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

Ruski lanac brze hrane "Vkusno i Tochka" (Ukusno i tačka) postao je internacionalnan, šireći se u Belorusiju.

"Ulazimo na novo tržište", rekao je Aleksandar Govor, vlasnik lanca - "Sada će 'Vkusno i Tochka' delovati ne samo u Rusiji već i Belorusiji. Ovo je samo početak"

"Vkusno I Tochka" preuzeo je Mekdonalds u Rusiji nakon što je američki gigant napustio zemlju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Od otvaranja u junu, njegovih 800 restorana bilo je oštećeno problemima u lancu snabdevanja, uključujući nestašicu pomfrita i koka-kole, što je bio težak početak za ruski brend.

U saopštenju objavljenom u petak, kompanija je rekla da "završava" ugovor o franšizi sa beloruskim lancem restorana brze hrane u vlasništvu KSB Victory. Kompanija planira da otvori 25 prodajnih mesta u šest gradova širom Belorusije koji trenutno rade pod brendom Mekdonaldsa, navodi TASS.

AP Photo/Dmitry Serebryakov

 

Oni će "početi da rade pod novim brendom u roku od nekoliko nedelja nakon što se završe sve neophodne zakonske procedure i reše organizaciona pitanja", preneo je TASS dodajući da će tim potezom "spasiti" više od 2.000 radnih mesta.

Do tranzicije, restorani brze hrane u Belorusiji će nastaviti da rade pod brendom Mekdonaldsa.

Ruski lanac nije otkrio konkretne detalje o prodaji, prihodima i profitabilnosti, iako je njen izvršni direktor Oleg Paroev ranije oslikao sliku bogatstva kompanije.

Naime, on je u septembru rekao novinarima da je lanac prodao više od 1,2 miliona hamburgera, tvrdeći da je povremeno uživao u danima veće prodaje nego pod brendom Mekdonaldsa.

Međutim, problemi sa zalihama krompira letos su ostavili mnoge restorane ovog lanca bez pomfrita, a počela je i da se služi Dobrej Kola na točenje kada su zalihe Koka-kole presušile.

Tokom šest meseci rada, "Vkusno i Tochka" je u saopštenju navela da se u potpunosti oporavila od prošlih problema u lancu snabdevanja i prilagodila logistiku, obezbeđujući "nesmetan rad" svih svojih preduzeća.

AP Photo/Dmitry Serebryakov

Aleksandar Govor

Mekdonalds je zatvorio svoje restorane u Rusiji 14. marta usred reakcije Zapada na invaziju Rusije na Ukrajinu. Sva prodajna mesta su prodata Govoru kao lokalnom licenciranom vlasniku koji je pokrenuo sveobuhvatni brending.

"Vkusno i Tochka" trenutno posluje u 62 ruska regiona, sa više od 830 restorana.

Komentari (0)

Biznis