Biznis vesti

Mali: Budžet za 2023. godinu danas na vladi, 5. decembra u Skupštini

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

08:57

Mali: Budžet za 2023. godinu danas na vladi, 5. decembra u Skupštini
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će predlog budžeta za 2023. godinu danas biti usvojen na sednici Vlade Srbije i da su planirani javni prihodi veći za 7,8 odsto do ovogodišnjih.

Mali je naveo da će u budžetu biti dovoljno novca za povećanje plata, mininalne zarade i penzija, ali i za nastavak velikih infrastrukturnih projekata, te da je planirano povećanje BDP-a 2023. na 68 milijardi evra, sa 60,2 milijarde kolliko se očekuje da će BDP iznositi na kraju ove godine.

On je gostujući na RTS-u rekao da će Predlog budžeta danas biti upućen Skupštini Srbije, a da skupštinsku raspravu o tom predlogu očekuje 5. decembra, kao i da će uz budžet pred poslanicima biti i 15 predloga novih zakona, pre svega iz oblasti poreske politike, izmene zakona o fiskalizaciji i o e-fakturama.

Tri stuba za budžet

"Tri su stuba za budžet koji će biti pred poslanicima 5. decembra. Prvi je novac za povećanje plata i penzija, drugi za investicije, a treći za energetiku", rekao je on.

Naveo je da će, kako je i obećano, od sledeće godine plate u javnom sektoru biti veće za 12,5 odsto, minimalac za 14,3 procenta, a penzije za 12,1 odsto, što će sa novembarskim povećanjem penzija od devet odsto značiti da će se penzije ukupno povećati za 20,8 odsto.

Prema njegovim rečima, sledeće godine se može očekivati prosečna plata od 720 do 730 evra, a penzija od 310 do 320 evra.

"Za našu privredu je važno da nastavljamo sa daljim rasterećenjem zarada jer ćemo povećati neoporezivi deo dohotka sa 19.300 na 21.712 dinara, a osim toga za jedan procentni poen smanjujemo doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca, što će doneti gubitak prihoda od 45 milijradi dinara", rekao je Mali.

Dodao je da je to veliki gubitak, ali da je važno da se borimo za radna mesta i da će se na taj način omogućiti poslodavcima da se bolje nose sa krizom i zadrže radna mesta.

Mali je naveo da su investicije drugi stub budžeta i da se neće odustati od nijedne investicije, već će se i dalje graditi auto-putevi, bolnice ...

Kada da reč o trećem stubu, odnosno energetici, rekao je da se država bori sa energetskom krizom da obezbedi dovoljno gasa i struje i za privredu i za građane, uprkos tome što su poslednje godine drastično poskupeli i struja i gas na svetskom tržištu.

Ugalj i iz Indonezije

Prema njegovim rečima država je kod nas preuzela taj trošak na sebe, a budžet za sledeću godinu je tako koncipiran da će se država i dalje tako ponašati.

"Imamo dovoljno gasa, a napravili smo još jedan ugovor za novembar da nabavimo dodatne količine gasa", rekao je Mali.

Dodao je da je u Srbiju stigla i određene količina uglja iz Indonezije.

 

Komentari (0)

Biznis