Biznis vesti

Rusija najavljuje formiranje "gasne unije" u koju bi mogla biti uključena i Kina

Komentari

Autor: Interfaks / Rojters / Tanjug

29/11/2022

-

11:29

Rusija najavljuje formiranje "gasne unije" u koju bi mogla biti uključena i Kina
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Rusija razgovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o formiranju moguće "gasne unije" kako bi podržala isporuke energije između tri zemlje i drugim kupcima, uključujući Kinu, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. On nije izneo dalje detalje o tome šta bi gasna unija podrazumevala niti u kojoj fazi su razgovori, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks. 

Portparol kazahstanskog predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva saopštio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin izneo tu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak. On takođe nije naveo detalje.

Dok je Rusija veliki izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Te dve zemlje su povezane gasovodom s Rusijom, a preko njihovih teritorija prolazi i zaseban gasovod koji ide ka Kini. 

Oba pomenuta gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, navodi Rojters i dodaje da Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne isporuke ruskog gasa za Kinu ili bilo koju drugu zemlju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis