Evropa

Nemačka, Danska i Švedska formiraju zajednički tim zbog Severnog toka: "Svi dokazi govore o sabotaži"

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

08:27

Nemačka, Danska i Švedska formiraju zajednički tim zbog Severnog toka: "Svi dokazi govore o sabotaži"
Nemačka, Danska i Švedska formiraju zajednički tim zbog Severnog toka: "Svi dokazi govore o sabotaži" - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka, Danska i Švedska žele da formiraju zajednički istražni tim, koji će ispitati okolnosti incidenta na gasovodima Severni tok 1 i 2, izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nansi Fezer u intervjuu objavljenom danas u listu Bild am Zontag.

"Svi dokazi nam govore da je reč o sabotaži Severnog toka. Sada želimo da formiramo zajednički istražni tim, u skladu sa pravnim normama EU, u koji će sve tri zemlje poslati svoje istražitelje", rekla je ministarka Fezer, prenosi TASS.

Zajednički istražni tim činiće eksperti iz mornaričkih snaga, policije i obaveštajnih službi, precizirala je ona.

Pored toga, ministarka je potvrdila da je cela nemačka policijska flota uključena u patrole na Baltičkom moru.

Inače, kako su navele Danska i Švedska u zajedničkom pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, curenje gasovoda Severni tok izazvalo je sa "najmanje dve detonacije" sa "nekoliko stotina kilograma" eksploziva.

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

"Najmanje dve detonacije dogodile su se pod vodom, oštetivši gasovode koji pripadaju Severnom toku 1 i 2, što je izazvalo velika curenja prirodnog gasa u Baltičko more", saopštile su stalne misije zemalja pri UN, prenosi Euronews.

Ranije ove nedelje otkvirena su curenja na dva gasovoda, a lideri EU su upozorili da bi to mogla biti "sabotaža". Dok su gasovodi koji povezuju Rusiju i Nemačku još uvek sadržali nešto prirodnog gasa, EU je saopštila da curenje nije uticalo na snabdevanje gasom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će se o sabotaži na gasovodu Severni tok, kao bezbednosnoj pretnji za evrozonu, razgovarati na samitu lidera u Pragu.

On je na Tviteru, posle sastanka sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, ocenio da "sabotaža gasovoda Severni tok predstavlja pretnju za Evropsku uniju".

Mišel je istakao odlučnost da bude obezbeđena "kritična infrastruktura" EU, navodeći da će lideri o tome razgovarati na samitu u Pragu.

Frederiksen je navela da "šteta na Severnom toku mora da bude temeljno istražena".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

02.10.2022 10:41

"Истрага" без Русије није истрага него подметачина.

Evropa