Evropa

Danska i Švedska: Curenje gasa iz Severnog toka izazvano sa "nekoliko stotina kilograma eksploziva"

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2022

-

19:33

Danska i Švedska: Curenje gasa iz Severnog toka izazvano sa "nekoliko stotina kilograma eksploziva"
Danska i Švedska: Curenje gasa iz Severnog toka izazvano sa "nekoliko stotina kilograma eksploziva" - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Curenje gasovoda Severni tok izazvalo je sa "najmanje dve detonacije" sa "nekoliko stotina kilograma" eksploziva, navele su Danska i Švedska u zajedničkom pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Najmanje dve detonacije dogodile su se pod vodom, oštetivši gasovode koji pripadaju Severnom toku 1 i 2, što je izazvalo velika curenja prirodnog gasa u Baltičko more", saopštile su stalne misije zemalja pri UN, prenosi Euronews.

Ranije ove nedelje otkvirena su curenja na dva gasovoda, a lideri EU su upozorili da bi to mogla biti "sabotaža". Dok su gasovodi koji povezuju Rusiju i Nemačku još uvek sadržali nešto prirodnog gasa, EU je saopštila da curenje nije uticalo na snabdevanje gasom.

Rusija je ranije zaustavila dotok gasa do Severnog toka 1, dok Severni tok 2 još nije bio u funkciji.

Eksplozije koje su izazvale curenje snimili su seizmološki instituti i izmerili su jačinu od 2,3 i 2,1 stepen po Rihterovoj skali. Ovo odgovara "eksplozivnom teretu od nekoliko stotina kilograma", napisale su danske i švedske misije UN u pismu.

Do curenja je došlo u ekonomskim zonama obe zemlje i rezultiralo je izdizanjem prirodnog gasa na površinu vode. Očekuje se da će curenje Severni tok 1 nastaviti do 2. oktobra, dok se još čeka procena curenja Severnog toka 2.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

"Mogući uticaj na morski život u Baltičkom moru je zabrinjavajući, a klimatski efekat bi verovatno bio veoma značajan zbog količina gasova staklene bašte koji se ispuštaju u vazduh", dodaju oni.

Brodovi su upozoreni da se drže udaljenosti od najmanje pet nautičkih milja, odnosno 10 kilometara od curenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa