Evropa

Švedska otkrila četvrto curenje gasa na Severnom toku, eksperti strahuju i od ekološke katastrofe

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

29/09/2022

-

07:52

Švedska otkrila četvrto curenje gasa na Severnom toku, eksperti strahuju i od ekološke katastrofe
Švedska otkrila četvrto curenje gasa na Severnom toku, eksperti strahuju i od ekološke katastrofe - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je ranije ove nedelje otkrila četvrto curenje gasa na oštećenim gasovodima Severni tok, saopštila je obalska straža, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije. "Dva od ova četiri curenja su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske", rekla je portparolka obalske straže za novine Svenska Dagbladet.

Druga dva oštećenja su u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Istovremeno, eksperti strahuju i od ekološke katastrofe koju bi moglo izazvati curenje gasa s obzirom na to da je,kako se navodi, u pitanju najveće dosad zabeleženo curenje gasa koji izaziva efekat staklene bašte.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Ruski gasovod Severni tok 1 mogao bi da angažuje Pul za popravku i podmorske intervencije (PRSI), koji kompanijama članicama obezbeđuje opremu za saniranje oštećenja, saopšteno je iz kompanije Nord Strim AG, prenosi Rojters.

Evropska unija je pokrenula istragu o curenjima gasa iz Gaspromovih gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru ove nedelje, navodeći da sumnja na sabotažu.

PRSI obezbeđuje opremu za popravku cevovoda svojim članovima u okviru udruženja operativnih kompanija među kojima su, pored ostalih, i norveški Ekvinor i Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

"Nord Strim AG je član PRSI grupe i može da angažuje PRSI u kasnijoj fazi, kada strategija popravke i rešenje budu razvijeni“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Rusija i Zapad razmenili su krivicu za misteriozna curenja pronađena na podvodnim gasovodima.

Evropski lideri identifikovali su sabotažu kao uzrok curenja Severnog toka u blizini teritorijalnih voda Švedske i Danske.

Iako gasovodi nisu bili u funkciji tokom navodne sabotaže, i dalje su sadržavali prirodni gas. Incident je izazvao strahove od ekološke katastrofe.

Ugroženi i vazduh i voda

Eksperti kažu da će metan koji curi iz oštećenih gasovoda Severni tok verovatno biti najveće zabeleženo izlivanje gasa koji dovodi do efekta staklene bašte do sada. Asošiejted pres, pozivajući se na dva naučnika koji se bave klimom navodi da je moglo biti oslobođeno otprilike pola miliona metričkih tona metana.

Poređenja radi, ogromno curenje gasa iz kanjona Aliso u Sjedinjenim Državama 2016. izbacilo je oko 50 tona metana na sat na svom vrhuncu

"Onaj ko je ovo naredio treba da bude procesuiran za ratne zločine i da ide u zatvor“, rekao je Rob Džekson, klimatolog sa Univerziteta Stanford. Evropske kompanije i vlade počele su da jačaju bezbednost energetske infrastrukture nakon incidenta u Severnom toku.

Stefano Grasi, šef kabineta komesara Evropske unije za energetiku, rekao je u utorak da postoji rizik da curenje podataka postane "klimatska i ekološka katastrofa".

„U kontaktu smo sa zemljama članicama EU da ispitamo šta se dogodilo i pronađemo najbrži način da zaustavimo curenje i izbegnemo još veću štetu“, rekao je Grasi u tvitu.

Dok izlivanje nafte može odmah da utiče i na kraju ubije divlje životinje, vlasti kažu da curenje gasovoda predstavlja ograničenu pretnju za okolni biljni i životinjski svet.

Nemačko ministarstvo životne sredine saopštilo je da curenje ne bi predstavljalo značajnu pretnju za morski život, ali je Grinpis u utorak izrazio zabrinutost da bi se ribe mogle uhvatiti u oblake gasa, što bi moglo da ometa njihovo disanje.

Iza svega stoji neka država?

Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger rekao je za BBC da je jasno da "nedržavni akter" nije mogao da stoji iza incidenata.

Napadi na gasovode bili su klasičan primer iz knjige državnog aktera, rekao je šef finske bezbednosno-obaveštajne službe Anti Peltari, iako je odbio da spekuliše o kojoj je državi reč.

On je dodao da je "velika verovatnoća" da će se Rusija "preko zime okrenuti sajber okruženju" pošto su ruske diplomate i špijuni proterani sa Zapada nakon njene invazije na Ukrajinu.

Euronews

 

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je oštećenje na gasovodu Severni tok, koje je prouzrokovalo curenje gasa, nastalo na teritoriji koja je "pod punom kontrolom" obaveštajnih službi SAD.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Vašington ima "punu kontrolu“ nad vodama u blizini obala Danske i Švedske gde je uočeno curenje gasa, preneo je Rojters.

"Curenje se dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje okrenute ka NATO i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD“, rekla je Zaharova u intervjuu za rusku televiziju.

Danska je članica vojnog saveza NATO, dok je Švedska aplicirala za članstvo u toj organizaciji nakon što je odlučila da napusti svoju politiku neutralnosti zbog izbijanja rata u Ukrajini, podseća Rojters.

Više zvaničnika Evropske unije ocenilo je da su oštećenja nastala namerno, odnosno sabotažom.  Mogućnost sabotaže nije odbacio ni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je rekao da je sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim razgovarao o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama Alijanse.

"Razgovarao sam o sabotaži na gasovodima Severni tok sa ministrom odbrane Mortenom Bodskovim. Razgovarali smo i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

Sjedinjene Države su uzele u obzir mogućnost ciljanog napada, ali su bile oprezne da izvuku zaključke. "Postoje prvi izveštaji koji ukazuju da je ovo možda rezultat napada ili neke vrste sabotaže, ali ovo su prvi izveštaji i mi to još nismo potvrdili", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare. "Ali ako se potvrdi, to očigledno nije u nikome interesu".

Gasovod Severni tok 1, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa, zaustavljen je 31. avgusta na tri dana zbog, kako je Gasprom naveo, remontnih radova.

Gasprom, međutim, nije ponovo pokrenuo protok gasa ovim cevovodom, rekavši da nije u stanju da izvrši potrebne radove zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

Operater gasovoda Severni tok 2, koji je izgrađen pored Severnog toka 1 ali nije nikada pušten u rad, nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentarom.

EU je takođe obećala "snažan" odgovor na svako namerno prekidanje njene energetske infrastrukture, navodi Rojters. Opširnije o oštećenjima na gasovodu pročitajte u odvojenom tekstu.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

29.09.2022 12:04

Moguće je da je angloamerička sabotaža u pitanju, moguće je da su Rusi, ali to više nije bitno. Bitno je da se u ovim našim poslednjim danima sveta kakvog poznajemo, ispunjava stih iz Otkrivenja 11:18 koji kaže da će u Gospodovom danu, ljudi na sve moguće načine u neviđenom besu uništavati Zemlju i da Bogu neće ostati druga solucija nego da uništi takva ljudska bića.

Evropa