Evropa

Šveđani tvrde da se iza sabotaže Severnog toka krije neka država, Rusi optužuju Zapad

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

11:17

Šveđani tvrde da se iza sabotaže Severnog toka krije neka država, Rusi optužuju Zapad
Šveđani tvrde da se iza sabotaže Severnog toka krije neka država, Rusi optužuju Zapad - Copyright Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

veličina teksta

Aa Aa

Curenje na delovima gasovoda Severni tok 1 i 2, vrlo je verovatno posledica akcije iza koje stoji neka država, saopštio je danas švedski ministar energetike Kašajar Farmanbar.

"Veoma je moguće da je to učinjeno namerno, a ne slučajno, i malo je verovatno da je to uradio bilo ko drugi osim države, a da se to nije otkrilo ranije", rekao je Farmanbar novinarima pre sastanka ministara EU u Briselu.

On je još dodao da ovaj incident treba da se posmatra "iz aspekta trenutne bezbednosne situacije u kojoj se nalazi Evropa“, preneo je Rojters.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je juče da je služba nacionalne bezbednosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba bezbednosti voditi istragu jer, kako se navodi "moguće je da je reč o ozbiljnom zločinu koji je, bar delimično, usmeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila", preneo je Rojters.

Rusi okrivili Zapad

S druge strane, ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) ima informacije koje ukazuju na umešanost Zapada u "teroristički napad" na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, izjavio je danas direktor te službe Sergej Nariškin. Dodao je da prema njegovom mišljenju, Zapad čini sve da sakrije prave počinioce i organizatore tog napada.

Curenja gasa iz sistema gasovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je "glupim" tvrdnje da Rusija stoji iza sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo rešiti Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

On je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada, kako je dodao, "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

Komentari (1)

Sara

30.09.2022 12:57

Nema tu neka država, znaju oni ko je to uradio ali ne izlaze sa imenom te neke države, a da je to Rusija uradila i te kako bi objavili.

Evropa