Fokus

Podmornica, podvodni dronovi ili nešto treće: Različiti uzroci koji su mogli da dovedu do oštećenja Severnog toka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2022

-

16:35

Podmornica, podvodni dronovi ili nešto treće: Različiti uzroci koji su mogli da dovedu do oštećenja Severnog toka
Podmornica, podvodni dronovi ili nešto treće: Različiti uzroci koji su mogli da dovedu do oštećenja Severnog toka - Copyright EPA/STEFAN SAUER

veličina teksta

Aa Aa

Dok nekontrolisano curenje gasa u more zabrinjava eksperate zbog moguće ekološke katastrofe, na gasovodu Severni tok otkriveno je novo oštećenje. Incidente istražuju i Danska i Švedska na čijim teritorijama su uočene pukotine, ali za sada nema detalja o tome šta je moglo uzrokovati oštećenja.

Očekuje se što skorije otvaranje istrage o ovim, malo je verovatno, slučajnim pukotinama. Jedan evropski zvaničnik rekao je da danska vlada već procenjuje situaciju i da bi mogle i dve nedelje da prođu do početka prave istrage. Razlog tome je što pritisak u cevima gasovoda otežava pristup lokaciji. Drugi izvor upoznat sa situacijom kaže da bi istraga ipak mogla da počne ove nedelje.

Sada različiti izvori pretpostavljaju i različite uzroke eksplozija na gasovodu, sa jedne strane zapad navodi da bi to mogle da uzrokuju ruske podmornice ili brodovi, dok Rusija tvrdi da na tom području plove američki brodovi.

Evropski zvaničnici, ali i stručnjaci gotovo su saglasni da je curenje posledica sabotaže. Britanski Telegraf navodi da je curenje gasovoda u more retkost, te da slučaj kada je uočeno više pukotina, može ukazati na namerno oštećenje, ali je upitno kako je do toga došlo.

Šta je sve i kako moglo da dovede do oštećenja

O tome kako je moglo doći do oštećenja već je postavljeno nekoliko teorija. Evropski bezbednosni zvaničnici u ponedeljak i utorak videli su brodove ruske mornarice u blizini curenja plina iz gasovoda Severni tok koje se smatra da su mogle da uzrokuju  podvodne eksplozije, rekli su za CNN dva zapadna obaveštajca i još jedan izvor upoznat sa ovim navodima.
Nejasno je da li su ruski brodovi imali ikakve veze s eksplozijama, ali svakako se radi o jednom od mnogih faktora koje će istražitelji o pukotinama uzeti u obzir.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

Prema ovakvim navodima, u slučaju da su ruski brodovi viđeni na mestu sabotaže, baca sumnju na aktivnosti Moskve, koju je do sad više evropskih i američkih zvaničnika istaklo kao jedinog aktera u regionu koji ima sposobnost, ali i motiv za namerno oštećenje gasovoda. "Viđamo ih svake nedelje. Ruska aktivnost na Baltiku porasla je poslednjih godina. Često testiraju našu sposobnost da ih vidimo, kako na moru tako i u vazduh", rekao je službenik danske vojske, prenosi CNN.

Druga mogućnost, o kojoj piše britanski Telegraf je da je gasovod oštetila podmornica.

Ipak, kako ovaj sajt navodi, budući da se radi o dubini od svega oko 70 metara, tajni ulazak nuklearne podmornice u Baltičko more bio bi vrlo težak zadatak, pa čak i nemoguć. Dok ronioci mogu da deluju na tim dubinama, iako morske struje mogu biti vrlo nezgodne, svako prateće plovilo, bilo podmornica ili površinsko plovilo, verovatno bi bilo uočeno s obzirom na gustin saobraćaj u tom području.

profimedia

 

Vodeni stup, mešavina slatke i slane vode, takođe bi otežao podmornici održavanje odgovarajućeg uzgona za takvu misiju. Pokušavati nešto s roniocima i eksplozivom u takvim bi uslovima bio poprilično riskantan poduhvat, piše britanski Telegraf.

Ipak, dodaje se, ruske podmornice su, inače, vrlo dobro uvežbane za ovakve operacije jer su decenijama usavršavale veštine "istražujući" podvodne internet kablove preko severnog Atlantskog okeana.

Takođe, smatra se da je ruska špijunska podmornica Belgorod, modifikovano plovilo klase OSCAR III kojim upravlja Glavna uprava za istraživanje morskih dubina, sposobna da ometa podvodne komunikacije, te se navodi da bi takva podmornica mogla da ošteti i gasovod.

Upitno je, međutim, da bi li predsednik Rusije Vladimir Putin rizikovao korišćenje svojih podmorničkih snaga u ovakvom poslu i sa svim diplomatskim posledicama ako bi nešto pošlo po zlu.

profimedia

 

Kao još jedan način da dođe do oštećenja su i podvodna vozila i podvodni dronovi, koji mogu da nose i eksploziv. Ipak, u tekstu Jutarnji list navodi da je i to moralo da dođe sa nekog broda, a mesto oštećenja je prometno, pa bi takva aktivnost bila lako zapažena.

I moderne morske mine mogu biti jedan od načina da se proizvede eksplozija u vodi. One mogu biti razičitih vrsta, te se mogu postaviti na određeno područje i unapred programiraju. Tako, na primer, postoje mine u obliku torpeda koje se penju prema površini kada detektuju zvuk brodskih propelera iznad sebe.

Prednost toga je što se operacija može izvesti dok je pažnja sveta usmerena na drugo mesto a mogu da prođu meseci pre nego što dođe do eksplozije. Ove eksplozivne naprave mogle su da budu postavljene i mesecima pre, a da to niko ne primeti.

Kako uzrok nije još uvek utvrđen, može se govoriti i o tome da je u pitanju samo nesrećan slučaj. Pema pisanju Vašington posta, "podvodno klizište moglo da bude objašnjenje za ova dešavanja. Međutim, geološki instituti nisu nedavno otkrili nijedan zemljotres u blizini, što sugeriše da je problem ipak izazvao čovek. 

U prošlosti su ribarske mreže dovodile do oštećenja podmorskih kablova, ometajući telefonske i internetske usluge. Ali, dubina gasovoda Severnog toka i veličina cevi, u poređenju sa telekomunikacionim kablovima, čine tu mogućnost malo verovatnom. "Podmornica se mogla sudariti sa morskim dnom i udariti u cevovod, ali zar je moguće da se sudari tri puta na različitim mestima? Malo verovatno, osim ako nije urađeno namerno", navodi Vašington post.

Moskva: Incident se dogodio u zoni koju kontrolišu SAD

Sa druge strane iz Rusije navode da bi SAD mogle da budu krive za ove incidente. Rusko ministarstvo spoljnih poslova, kako navode RIA novosti, izdalo je kratko saopštenje u kojem  se navodi da se "incident na Severnom toku dogodio u zoni koju kontrolišu američke obaveštajne službe".

"Vidimo da neki američki predstavnici pokušavaju za incidente da okrive Rusiju. Možda imaju bolji pogled sa Kapitol Hila. Ako je tako, takođe su morali dan ranije da primete američke ratne brodove na području ruske infrastrukture. Ili da vide da tamo lete dronovi i helikopteri. Ili da posmatraju vežbe američke mornarice s podvodnim eksplozivima koje su se pre nekog vremena sprovodile na istom području", istakli su iz ruskog ministarstva, preneo je Index.

Kako su dodali, "oni koji toliko razmišljaju o ovom incidentu zaboravljaju na glavno pitanje - ko ima koristi od pukotina na gasovodu. S naše strane, insistiramo na sveobuhvatnoj i objektivnoj istrazi okolnosti ovog neviđenog napada na ruske gasovode".

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

Takođe, bivši zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Mihail Faljejev izjavio je da Severne zemlje NATO-a, uključujući Švedsku, Norvešku i SAD, imaju podvodne robote koji bi mogli da se iskoriste za dizanje gasovoda Severni tok u vazduh.

"Takvu diverziju bi mogla da izvrše robotska sredstva koja ne zahtevaju velike nosače, koji se mogu konfigurisati i po koordinatama i po izvorima radarskog detektovanja. Imaju ih sve severne zemlje NATO – Švedska, Norveška i, naravno, SAD, koje istovremeno tamo imaju i svoju flotu", rekao je Faljejev.

Komentari (0)

Svet