Biznis vesti

Objavljeni prvi snimci nakon oštećenja Severnog toka: Eksplozije duž trase, Stoltenberg smatra da je reč o sabotaži

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

28/09/2022

-

10:32

Objavljeni prvi snimci nakon oštećenja Severnog toka: Eksplozije duž trase, Stoltenberg smatra da je reč o sabotaži
Objavljeni prvi snimci nakon oštećenja Severnog toka: Eksplozije duž trase, Stoltenberg smatra da je reč o sabotaži - Copyright Tanjug/Danish Defence Command via AP

veličina teksta

Aa Aa

Baš kao eksplozija, odjeknula je vest da su otkrivena tri curenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u razmaku od nekoliko sati. Iako oba gasovoda trenutno nisu u pogonu i ne isporučuju gas u Evropu, određeni nivo zaliha ostaje unutar infrastrukture. Upravo taj gas može biti opasnost po brodove i avione, jer iznad vode može doći do eksplozija.

To se tokom jučerašnjeg dana i dogodilo, a švedski i danski seizmolozi saopštili su da su registrovali više podrhtavanja tla od posledica eksplozija duž trasa gasovoda. Nekoliko evropskih zvaničnika tvrdi kako je prestanak rada gasovoda zapravo čin sabotaže, mada i dalje nema nikakvih konkretnih dokaza za to.

Euronews

 

Kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1, saopštila je da su kvarovi na tri kraka podmorskih gasovoda "bez presedana", kao i da je, za sada, nemoguće proceniti vreme koje će biti potrebno za popravku.

Prvo curenje gasa otkriveno je na Severnom toku 2 u blizini danskog ostrva Bornholm. Nakon toga, otkrivena su dva curenja u Severnom toku 1. Danska energetska agencija izvestila je da je velika količina gasa iscurila u more.

Tvrdnje o sabotaži

Evropska unija, ali sve zemlje sa Zapada koje će trpeti zbog oštećenja gasovoda, ovaj događaj smatraju sabotažom. Međutim, iste poruke čuju se i iz Kremlja odakle saopštavaju da ne mogu da isključe mogućnost da je u pitanju sabotaža.

Da oštećenja nisu slučajna, tvrdi šef diplomatije EU Žozep Borelj koji je naveo da nije u pitanju slučajnost. "Sve dostupne informacije pokazuju da je curenje rezultat namerne akcije. Namerno narušavanje evropske energetske infrastrukture je krajnje neprihvatljivo i naići će na snažan i jedinstven odgovor", napisao je Borelj.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, smatra takođe da je curenje izazvano sabotažom, i upozorila je na "najjači mogući odgovor".

Mogućnost sabotaže nije odbacio ni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je rekao da je sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim razgovarao o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama Alijanse.

"Razgovarao sam o sabotaži na gasovodima Severni tok sa ministrom odbrane Mortenom Bodskovim. Razgovarali smo i o zaštiti kritične infrastrukture u zemljama NATO", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se odmah nakon vesti o oštećenjima i nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 nastala nakon sabotaže. Kako prenosi agencija Rojters, Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije i da zahteva hitnu istragu. Prema njegovim rečima, to je "pitanje energetske bezbednosti celog kontinenta".

On je danas nazvao danas glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, navodeći da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džo Bajden mislio kada je početkom februara govorio o tome da se treba osloboditi Severnog toka 2, ali da Moskva pamti te reči.

"To je prilično predvidljivo i takođe predvidljivo glupo izneti takve verzije (događaja). Predvidljivo glupo i apsurdno", rekao je Peskov na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Tass .

On je kazao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, potvrdio je da i Nemačka sumnja na sabotažu. "Dokazi ukazuju na nasilni čin, a ne na tehnički problem", rekao je on, preneo je portal Blumberg.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde potvrdila je da su curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 izazvana eksplozijama.

"Gas koji curi iz Severnog toka 1 i 2 u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske posledica je detonacija, verovatno izazvanih sabotažom“, napisala je ona na Tviteru u utorak. Ona je dodala da se „nastavlja sa prikupljanjem informacija" i da se "ne isključuje nijedan uzrok, akter ili motiv“.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Severni tok posledica sabotaže. Pored toga, njen poljski kolega Mateuš Moravjecki nazvao je ovo "činom sabotaže". Slično je rekao i Mihael Klesen, šef združenih operacija švedske vojske, koji je istakao za jedan list da je u pitanju "jasno vojna stvar".

Sjedinjene Države su uzele u obzir mogućnost ciljanog napada, ali su bile oprezne da izvuku zaključke. "Postoje prvi izveštaji koji ukazuju da je ovo možda rezultat napada ili neke vrste sabotaže, ali ovo su prvi izveštaji i mi to još nismo potvrdili", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare. "Ali ako se potvrdi, to očigledno nije u nikome interesu".

"Ovakva curenja izuzetno retka"

Danska pomorska uprava objavila je navigaciono upozorenje i uspostavila zonu zabrane u krugu od pet nautičkih milja (oko 9 kilometara) od lokacije, s obzirom na to da bi curenje gasa moglo predstavljati opasnost za pomorski saobraćaj, prenosi Euronews.

Printscreen YouTube/Guardian News

 

"Iscureli gas može da ima posledice po bezbednost i zdravlje putnika i da se zapali iznad vode i u vazduhu, izazivajući eksplozije. Brodovi mogu izgubiti sposobnost plovidbe", navele su danske vlasti, a nekoliko sati kasnije identifikovana su još dva curenja na različitim deonicama Severnog toka 1.

"Curenja gasovoda su izuzetno retka i zato vidimo razlog za podizanje nivoa pripravnosti kao rezultat incidenata koje smo videli u poslednja 24 sata", rekao je direktor Danske agencije za energetiku.

Agencija je energetski sektor zemlje stavila u stanje "narandžaste" pripravnosti, drugi najviši nivo, i pozvala kompanije da osiguraju sigurnost oko svojih objekata, a i Švedska je izdala upozorenje onima koji se odluče na plovidbu.

UN nema način da sprovede istragu

UN nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Videli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbedio veći protok", rekao je Dižarik.

Rusija je spremna da razmotri zahteve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu Severni tok, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, dodajući da takvih zahteva do sada nije bilo. "Ako bude zahteva, razmotrićemo ih. Koliko znam, nije ih bilo", rekao je Gruško, prenosi RIA Novosti.

Podsetimo, Severni tok 1 ima kapacitet da isporučuje 170 miliona kubnih metara gasa dnevno (ili 55 milijardi kubnih metara godišnje). Od početka ruske invazije na Ukrajinu gasovod se ne koristi u punom kapacitetu. Moskva je optužena za manipulisanje isporukom gasa nakon što je uvedeno šest paketa sankcija iz EU. Najveća količina gasa koja je od tada tekla kroz cevi bila je 20 odsto kapaciteta.

Severni tok 2, koji je izgrađen paralelno sa prvobitnim cevovodom, trebalo je da udvostruči svoj ukupan kapacitet na 110 milijardi kubnih metara godišnje. Ipak, nakon oštrih kritika Poljske, baltičkih država i Ukrajine, gasovod nikad nije proradio.

Nemačka mornarica uključena u istragu

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht, potvrdila je danas da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta curenja gasa na sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i poručila da se situacija mora razjasniti, a odgovorni brzo ideentifikovati.

"Pretpostavljena sabotaža na gasovodu je dodatno podsećanje na to koliko zavisimo od kritične infrastrukture, pa i one koju imamo ispod površine mora", navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Lambreht, prenosi Rojters.

Nemačke bezbednosne agencije strahuju pak, da će sistem Severni tok postati zauvek neupotrebljiv nakon velike havarije na cevovodima u Baltičkom moru. Pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkoj vladi, berlinski dnevnik TagesŠpigl navodi da bi, ukoliko se curenja iz dve linije gasovoda Severni tok 1 brzo ne poprave, velike količine slane vode mogle da prodru u gasovodne cevi i izazovu koroziju, preneo je Rojters.

S druge strane, norveška policija pojačala je mere bezbednosti oko naftnih i gasnih instalacija na svojoj teritoriji, zbog sumnje da je na sistemu gasovoda Severni tok u švedskim i danskim nacionalnim vodama izvršena sabotaža, saopštila je danas direkcija nacionalne policije ne navodeći o kojim je tačno merama reč, prenele su svetske agencije.

Ruska ambasada u Danskoj saopštila jutros da je Rusija zatražila od Kopenhagena da dostavi informacije o šteti na sistemu gasovoda Severni tok čim se okonča procena, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Curenja gasa iz sistema cevovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Komentari (0)

Biznis