Biznis vesti

Posle vesti o oštećenju gasovoda poskupeo gas na berzama

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

12:29

Posle vesti o oštećenju gasovoda poskupeo gas na berzama
Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office - Copyright Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

veličina teksta

Aa Aa

Holandske i britanske cene gasa porasle su danas pošto je vest o oštećenjima na gasovodu Severni tok 1 od Rusije do Evrope izazvala zabrinutost za bezbednost energetske infrastrukture u EU, pri čemu je sve manja verovatnoća da će protok gasa kroz taj cevovod biti brzo obnovljen.

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je za 11 evra na 184,50 evra po megavat satu (MVh) na trgovanju do 09:07 časova po srednjoevropskom vremenu, javlja Rojters.

Istovremeno, cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU).

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže Severni tok, saopštila je da je sistem ovog gasovoda koji ide od Rusije po dnu Baltičkog mora do Evrope, pretrpeo oštećenja "bez presedana" i da je nemoguće proceniti kada će biti popravljen.

Potvrda o oštećenjima na Severnom toku 1 je stigla nakon što je prethodno otkriveno curenje na obližnjem gasovodu Severni tok 2, što je navelo Dansku da ograniči plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Mada nijedan od ta dva gasovoda trenutno ne snabdeva Evropu gasom, ovi incidenti su izazvali zabrinutost za bezbednost gasne infrastrukture u evropskom bloku.

"Curenje gasa na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Tajming ovog dešavanja u svetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija - sve to pojačava napetost na tržištu“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku gasa u kompaniji ICIS.

Oštećenja na ruskim gasovodima dogodila su u trenutku kada Baltički cevovod, godišnjeg kapaciteta od 10 milijardi kubnih metara dnevno, treba da bude otvoren kasnije danas, napominje britanska agencija.

Protok preko gasovoda Jamal-Evropa u Poljsku iz Nemačke skočio je danas, dok su tokovi gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine ostali na nepromenjenom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis