Biznis vesti

Cena gasa u Evropi porasla za 30 odsto nakon obustave Severnog toka 1

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

10:19

Cena gasa u Evropi porasla za 30 odsto nakon obustave Severnog toka 1
Cena gasa u Evropi porasla za 30 odsto nakon obustave Severnog toka 1 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa u Evropi porasle su u ponedeljak za čak 30 odsto nakon što je Rusija saopštila da će jedan od njenih glavnih gasovoda za Evropu ostati zatvoren na neodređeno vreme, što je podstaklo nove strahove od nestašice i racionalizacije gasa u Evropskoj uniji ove zime.

Referentna cena gasa porasla je na čak 272 evra po megavat-satu (MWh) kada se tržište otvorilo nakon što je Rusija u petak rekla da curenje u opremi gasovoda Severni tok 1 znači da će ostati zatvoren nakon prošlonedeljnog trodnevnog prekida u radu zbog održavanja.

Ovogodišnji skok cena dodatno vrši pritisak na potrošače koji već imaju problema, i primorao neke industrije da zaustave proizvodnju, preneo je Rojters.

Evropa je optužila Rusiju za prekid snabdevanja energentima u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu. Moskva, sa druge strane, kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat i da su sankcije ometale rad gasovoda.

Gasovod Severni tok, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, isporučivao je ranije oko trećine gasa koji je Rusija izvozila u Evropu, ali je već radio sa samo 20 odsto kapaciteta pre nego što su tokovi zaustavljeni prošle nedelje zbog održavanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis