Evropa

Šarl Mišel u Kataru sa proizvođačem gasa, tema - energetska kriza u EU

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2022

-

16:34

Šarl Mišel u Kataru sa proizvođačem gasa, tema - energetska kriza u EU
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel odžaće sledeće nedelje razgovor sa velikim proizvođačem gasa u Kataru povodom energetske krize u Evropskoj uniji, rekao je danas neimenovani katarski zvaničnik.

Očekuje se da Mišel stigne u Dohu u utorak, preneo je Rojters.

Evropske vlade traže alternativnog snabdevača gasom umesto Rusije, kako bi toj zemlji uskratile prihode od izvoza gasa kojima finansira rat u Ukrajini.

Državna kompanija "Katar enerdži", jedan od najvećih izvođača gasa u svetu, pregovarao je mesecima sa nekoliko evropskih potencijalnih kupaca, ali zasad nije objavljen nijedan novi dogovor.

"Šarl Mišel će se susresti sa nekoliko visokih zvaničnika kako bi razgovarao o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući i o ratu između Rusije i Ukrajine, ali i o brojnim drugim pitanjima kao što je Avganistan, Iran i odnosi na relaciji Palestina-Izrael", kazao je katarski zvaničnik za Rojters.

Evropski lideri, koji se bore da reše problem sa povećanim cenama gasa, plaše se zimske nestašice, nakon što je Rusija obustavila isporuke gasom Severnim tokom 1.

Evropa je dosad od Rusije dobijala oko 40 odsto prirodnog gasa od svoje ukupne potrošnje.

Većina trenutnih količina katarskog prirodnog gasa je "zaključana" u dugoročne ugovore, uglavnom sa kupcima u Aziji, za koje je Katar rekao da će ih poštovati.

Međutim, "Katar enerdži" bi mogao da počne da snabdeva Nemačku gasom iz fabrike prirodnog gasa "Golden Pas" u Teksasu, u kojoj ima većinski udeo, i to bi moglo da počne već 2024. godine, rekao je još u maju zamenik katarskog premijera za nemačke novine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa