Evropa

Nemačka Vlada predlaže nove mere za ublažavanje inflacije: Dodatnih 65 milijardi evra za pomoć potrošačima

Komentari

Autor: AP

04/09/2022

-

14:41

Nemačka Vlada predlaže nove mere za ublažavanje inflacije: Dodatnih 65 milijardi evra za pomoć potrošačima
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka će uložiti dodatnih 65 milijardi evra u novu rundu mera čiji je cilj ublažavanje inflacije i visokih cena energenata za potrošače, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc navodeći da će vlada pomoći građanima da prebrode teško vreme u kojem su se našli zbog aktuelne situacije u svetu izazvane ratom u Ukrajini, piše AP.

Među merama koje su najavljene su i dodatne jednokratne uplate za pomoć potrošačima kako bi pokrili troškove energije, ali i planirano ograničenje cene za osnovnu potrošnju energije za porodice i pojedince.

"Nemačka se nalazi u veoma teškom vremenu, ali prebrodićemo ga. Odlučili smo da osigrano naše snabdevanje energijom, jer smo pred velikim izazovima zbog onoga što Rusija radi. Zbog toga smo doneli odluke koje su neophodne pre svega da ne bi napustili svoje građane", rekao je.

Šolc je naveo da je "veoma svestan" da se mnogi Nemci bore sa rastućim cenama i da je vlada spremna da pomogne. 

"Mi smo zabrinutost građana ozbiljno shvatili", dodao je on.

Pored ranije najavljenih jednokratnih plaćanja od 300 evra za radnike kako bi nadohnadili troškove oko grejanja, vlada planira i jednokratnu pomoć u finasijskom smislu i za druge grupe građana. Penzioneri će dobti 300 evra, dok će na primer studnetni dobiti po 200, piše AP.

Šolcova vlada se poslednjih nedelja suočila sa pritiskom da pokaže kako planira da ispuni svoja obećanja oko toga da pomogne građanima da izađu na kraj sa inflacijom.

Na kraju, Šolc je okrivio ruskog predsednika Vladimira Putina za visoke cene energenata u Nemačkoj, rekavši da je Rusija "prekršila ugovor" i da "više nije pouzdana".

"Putinova Rusija prekršila je ugovor i dugo nije ispunjavala svoje ugovore o snabdvanju. Nešto što je uvek nilo tačno u Hladnom ratu više ne važi. Rusija viđe nije pouzdan snabdevač energentima i to je naša nova stvarnost", rekao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa