Politika

Šolc i Makron pisali Vučiću: Zadužili smo savetnike da pomognu Lajčaku, apelujemo da pokažete spremnost za teške odluke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2022

-

12:10

Šolc i Makron pisali Vučiću: Zadužili smo savetnike da pomognu Lajčaku, apelujemo da pokažete spremnost za teške odluke
Šolc i Makron pisali Vučiću: Zadužili smo savetnike da pomognu Lajčaku, apelujemo da pokažete spremnost za teške odluke - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, AP//Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin, Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca. U pismu se navodi da su oni zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

"Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi", navedeno je u pismu, a saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Šolc i Makron poručuju da je "puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan".

"Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou", navedeno je. 

Šolc i Makron u zajendičkom pismu dodaju: "Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku", zaključuje se u pismu.

Usijani diplomatski teren

Ova diplomatska akcija Nemačke i Francuske dolazi u periodu kojem je prethodila intenzivna "šatl" diplomatija koja se vodila nešto više od mesec dana u Beogradu i Prištini da bi se rešila dva goruća problema koja su dovela do tenzija ne severu Kosova. Jedan je rešen tako što je postignut sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima, a ostalo je pitanje registarskih tablica.

Međutim, da će "diplomatski teren ostati "usijan" govorile su i najave brojnih sastanaka u narednom periodu. Diplomatski predstavnici, kao i predstavnici Beograda i Prištine nalaze se u trci sa vremenom, budući da su za potencijalni kompromis o registarskim tablicama ostala dva meseca, a pozicije su i dalje potpuno udaljene.

Prvi su na diplomatsku pozornicu pre nekoliko dana stupili američki kongresmen Majkl Tarner i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič koji su razgovarali s predsednikom Vučićem. U saopštenjima nakon tih sastanaka posebno je istaknuto da je među temama bio dijalog Beograda i Prištine.

profimedia

 

Da će se diplomate dodatno angažovati moglo se naslutiti i iz izjava posrednika iz EU, a i predsednik Vučić je pre nekoliko dana najavio važne posete i razgovore. Pomenuo je da će u Beograd doći i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a na jesen je zakazan susret u Berlinu u okviru Berlinskog procesa između srpskog predsednika, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Juče je u Beogradu boravio i slovenački predsednik Borut Pahor, i to uoči samita Brdo-Brioni, koji se održava 12. septembra. Pahor je posle sastanka s predsednikom Srbije rekao da se nada da će lideri na Zapadnom Balkanu i u okolini uspeti "da prikupe dovojno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavaju dijalogom i mirnim putem", kao i da će se ojačati oslabljeni nivoi poverenja.

Kakva su očekivanja predstavnika EU?

Kada je reč o očekivanjima od pojačanih diplomatskih aktivnosti, predstavnici međunarodne zajednice imaju "vedrije" prognoze nego što to pokazuje stanje na terenu. Ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj otvoreno rekao da je pitanje tablica mnogo teže rešiti nego problem ličnih karata, ali je poručio da je optimista. Veruje da će to biti rešeno za nekoliko nedelja, i poručuje da se "to neće desiti sutra".

Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, Euronews/Vladislav Ćup

 

Optimista je i specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak koji je nedavno za Euronews Srbija istakao da ostaju dva meseca da se dođe do rešenja. Otkrio je i da su već predložene određene ideje o kojima ne može da govori.

"Ta odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva meseca za rešavanje, verujem da ćemo naći rešenje", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija