Politika

EU poziva Prištinu da omogući dovoljno vremena za preregistraciju

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

14:48

EU poziva Prištinu da omogući dovoljno vremena za preregistraciju
EU poziva Prištinu da omogući dovoljno vremena za preregistraciju - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija saopštila je da Priština treba da da dovoljno vremena za primenu odluke o preregistraciji vozila Srba na severu Kosova, preneo je Rojters.

"Važno je da se da dovoljno vremena za primenu ovog plana i da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima na koje se odnosi, i u skladu sa dobrom evropskom praksom", rekao je portparol Evropske komisije.

"Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine uključivali su mnogo duži vremenski okvir za preregistraciju koji treba da pruži smernice za aktuelni proces", dodao je.

EU poziva "obe strane da iskoriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja među sobom, ukljujučujući registarske tablice", rekao je portparol.

Podsetimo, ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj otvoreno rekao da je pitanje tablica mnogo teže rešiti nego problem ličnih karata, ali je poručio da je optimista. Veruje da će to biti rešeno za nekoliko nedelja, i poručuje da se "to neće desiti sutra". Optimista je i specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak koji je za Euronews Srbija istakao da ostaju dva meseca da se dođe do rešenja. Otkrio je i da su već predložene određene ideje o kojima ne može da govori.

"Ta odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu. Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva meseca za rešavanje, verujem da ćemo naći rešenje", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija